ESG News

Caterpillar показа първия електрически минен камион

Компанията планира да създаде широка гама от екологични продукти и услуги за тежката индустрия

Споделяне:

Caterpillar показа своя прототип на електрически минен камион, 793 Electric, и обяви планове за създаване на други електрически и автономни превозни средства за промишлена употреба.

Компанията отдавна е лидер в производството на тежкотоварни превозни средства и сега планира да увеличи преднината си с нови екологични предложения за тежката промишленост. Първият продукт, който бе представен официално преди няколко дни, е изцяло електрически минен камион. Той ще бъде последван от множество други изцяло електрически машини, станции за зареждане и инвестиции в технологии за автономни превозни средства.

Моделът 793 бе показан в полигона на компанията Tuscon Proving Grounds в Аризона, където камионът се тества в симулирана мина. Кошът му е натоварен с пръст от кариерата и той я транспортира до близкото складово помещение. Товарът накрая се разтоварва като при всеки друг гигантски камион. Но в този случай операторите печелят от намаления шум от превозното средство, по-ниските разходи за поддръжка и по-ниските емисии на газове.

Снимка: Caterpillar

Презентацията на Caterpillar изрично подчерта, че те ще работят върху изцяло електрически варианти на своите камиони, хидравлични лопати, бормашини, големи колесни товарачи и булдозери през следващите години. Но превозните средства далеч не са единственото нещо, което компанията се надява да продава на потребителите.

Още електрически машини

Caterpillar иска да осигури много от продуктите, които ще поддържат техните електрически превозни средства в движение по мащабните индустриални обекти; решения за зареждане на големи превозни средства (както стационарни, така и „динамични“ (безжични), интегрирани решения за цифрово управление и може би най-интригуващото – решения за захранване.

Компанията вече доставя огромни индустриални машини с големи дизелови генератори, но сега работи за предлагане на „зелени“ опции. Caterpillar подчерта, че тяхното съоръжение за изпитване в Tuscon вече е частично захранвано от слънчева енергия, а компанията се надява да разшири ВЕИ производството с повече слънчеви (2MW), вятърни (3MW), системи за съхранение на батерии (18MW) и дори решения за водородна енергия.

Фирмата очевидно вярва, че мините и другите индустриални зони на бъдещето ще изглеждат доста по-различно от тези, които са създадени и управлявани днес. Симулираната мина, на която демонстрираха, подчертава възможността за превръщане на добива на ресурси в много по-чист и по-устойчив процес.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ