ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Aerial view of agricultural tractor in the field
Aerial view of agricultural tractor in the field

Брюксел отхлабва регулациите за генно модифицираните растения

Нов пакет от мерки цели да олекоти бюрокрацията и да направи сектора по-устойчив на климатични промени

Споделяне:

В сряда Европейската комисия прие пакет от мерки, с които да разхлаби регулациите върху генно модифицирани растения. Според прессъобщение на Комисията, мерките ще улеснят бюрокрацията около използването на така наречените Нови геномни технологии (NGTs).

Това, от своя страна, ще даде на сектор земеделие шанс да бъде по-конкурентно способен на световния пазар. Според Комисията, NGT растенията могат да се справят по-добре с променящия се климат, да бъдат по-устойчиви на болести и вредители и да осигурят по-голяма реколта.

Важно е да се отбележи, че NGT растенията не включват модифициране на гените, подобно на вече познатите ГМО техники. Основната разлика идва от това, че ГМО включва модифициране на гените с такива, взети от друг организъм. При NGT това се случва с мутиране на гени от същия вид растение и прилича повече на ускорена версия на естественото селективно развъждане.

По-устойчиви растения

Според Европейската комисия, земеделският сектор има нужда от сериозни иновации. Особено с настъпващите климатични промени, Новите геномни технологии ще го направят по-устойчив в условията на суша, жега, наводнения или неочаквано застудяване. Това ще помогне на сектора и в ситуацията на загубата на биоразнообразие и увредената околна среда.

Заради климатичните промени, експерти очакват Европа да преживее още по-сериозна загуба на биоразнообразие и разрушаване на околната среда, както и набези от инвазивни чужди видове или болести. NGT може да защити сектора, както и да намали нуждата от торове, докато запази високата производителност на земеделските култури.

Промените биха заздравили и сектора на производство на семена, в който ЕС е световен лидер с пазарен дял от около 20%, оценен на между 7 и 10 милиарда евро. Този дял се държи от около 7,000 компании, предимно класифицирани като малки и средни бизнеси.

NGT срещу ГМО

Пакетът от мерки предвижда създаването на две категории растения – такива с по-леки и с по-сериозни модификации. За първата категория ще има олекотен регулаторен режим, докато втората ще попада под регулациите за ГМО.

В същото време, решение на Европейския съд от 2018 г. обявява мутогенезата – процесът, който се използва за създаване на NGT, за ГМО – законово, политически и научно. Въпреки че Европейската комисия иска да разхлаби регулациите в сектора, той все пак трябва да бъде разглеждан в рамките на законите за ГМО.

Австрия е против

В прессъобщение на Комисията се споменава, че NGT трябва да бъдат диференцирани на пазара със специфични етикети. Това би позволило повече прозрачност за потребителите и би улеснило регулаторите, когато се опитват да следят за ефектите от NGT култури върху околната среда и населението.

Новата регулация вече срещна отпор в Австрийското народно събрание от партиите в управляващата коалиция и опозицията. Клеменс Стамлер, говорител на Зелената партия по въпросите за земеделието, определи регулацията като крайно небрежна, предаде EURACTIV.

Австрия, обаче, би била сред малкото държави в ЕС, които биха се противопоставили на регулацията. До голяма степен опозицията е обвързана с това, че държавата има един от най-големите сектори за органично земеделие в ЕС. NGT заплашват да го направят по-малко конкурентен, особено ако първата категория растения с леки промени нямат изискването за етикет.

Още по темата: 

Пробив в земеделието: Роботи чистят плевели с лазери

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ