ESG News

BP инвестира в огромен проект за зелен водород и възобновяема енергия

Споделяне:

Енергийният гигант BP обяви придобиването на 40.5% в Азиатския център за възобновяема енергия (AREH) в Западна Австралия. Проектът има потенциал да се превърне в един от най-големите за възобновяема и зелена водородна енергия в света. Със споразумението британската компанията става най-големият акционер в центъра, заедно с Intercontinental Energy, CWP Global, Macquarie и Macquarie’s Green Investment Group,

В няколко фази AREH планира да развие до 26 GW общ производствен капацитет от вятърна и слънчева енергия, еквивалент на производство на повече от 90 тераватчаса годишно, което е около една трета от цялата електроенергия, произведена в Австралия през 2020 г. Хъбът може също да произвежда до 1.6 милиона тона зелен водород или 9 милиона тона зелен амоняк годишно.

Intercontinental Energy, която ще стане вторият по големина партньор в проекта с дял от 26% от капитала, изчисли, че оценката на Центъра е 36 млрд. долара.

„AREH ще бъде един от най-големите възобновяеми и зелени водородни енергийни центрове в света и може да допринесе значително за енергийния преход на Австралия и по-широкия Азиатско-тихоокеански регион“, коментира Аня-Изабел Доценрат, изпълнителен вицепрезидент на BP за газ и нисковъглеродна енергия. „Той наистина показва какво представлява интегрираната енергия – комбиниране на слънчева и вятърна енергия на сушата с производство на водород и използването ѝ, за да помогне за трансформирането на сектори и региони.“

Разположен на площ от 6500 квадратни километра, проектът възнамерява да доставя възобновяема енергия на местни клиенти в най-големия миннодобивен регион в света и да произвежда зелен водород и зелен амоняк за австралийския пазар и да изнася за международни потребители. При пълен капацитет AREH се очаква да намали с около 17 млн. тона въглерод вътрешния и експортния пазар годишно.

„Това е невероятно вълнуващо развитие и ние с нетърпение очакваме да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори InterContinental Energy, CWP Global, Macquarie Capital и Macquarie’s Green Investment Group, както и хората от Nyangumarta, коментира Фредерик Бодри, президент, BP Australia.

„BP предлага широк спектър от възможности, за да помогне за реализирането на проекта, с богат опит в изграждането и експлоатацията на съоръжения от такъв мащаб на отдалечени места в тясно сътрудничество с местните общности и използване на нашия глобален корабен и търговски бизнес“, добавя Бодри.

През 2020 г.BP започна да действа по дългосрочна стратегия, за да се трансформира от международна петролна компания в интегрирана енергийна компания с цели да намали производството на нефт и газ с течение на времето, като същевременно увеличи инвестициите в нисковъглеродни енергийни източници. Съвсем наскоро компанията обяви, че планира до 2025 г. да увеличи до 40% дела от общите си капиталови разходи в „бизнеси за растеж в преход“, като биоенергия, зареждане на електрически превозни средства (EV), възобновяеми източници и водород. До 2030 г. този дял трябва да скочи до 50%, като дотогава трябва да достигне 50 GW мощност от възобновяеми източници.

„Вярваме, че AREH може да бъде крайъгълен проект за нас, като помагаме на нашите местни и глобални клиенти и партньори да изпълнят своите ангажименти за нулеви нетни и енергийни задължения. Той също така ще служи като дългосрочен източник на чиста енергийна сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, като помага на страни като Южна Корея и Япония да се декарбонизират“, добавя Аня-Изабел Доценрат.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ