ESG News

Борсовият регулатор в САЩ разследва Vale за ESG измами

Споделяне:

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ съди бразилската минна компания Vale SA за предполагаемо фалшиво и подвеждащо оповестяване относно безопасността на своите язовири преди бедствието през 2019 г., при което загинаха 270 души.

Започвайки през 2016 г., Vale е манипулирала одитите на безопасността на язовирите, получава фалшиви сертификати за стабилност и подвежда местните власти, общностите и инвеститорите с докладите си за околната среда, социалните дейности и управлението (ESG), твърди SEC в изявление по повод съдебното дело.

“Vale отрича обвиненията на SEC, включително твърдението, че е нарушила американското законодателство в своите документи за сигурност”, се казва в позиция на компанията, добавяйки, че ще се защитава енергично.

През януари 2019 г. язовирът на компанията в бразилския град Брумадиньо се спука, отприщвайки река от токсични минни отпадъци, които разбиха сграда на Vale и унищожиха части от близката провинция.

Vale, един от най-големите производители на желязна руда в света, от години е знаел, че неговият язовир край Брумадиньо не отговаря на международно признатите стандарти за безопасност, казва SEC в своето изявление.

В допълнение към броя на жертвите, бедствието причини „неизмерими екологични и социални щети“ и доведе до загуби на повече от 4 млрд. долара пазарна капитализация на Vale, съобщи агенцията.

“Докато се възползва напълно от капиталовите пазари в Съединените щати, Vale извърши измами с ценни книжа, като умишлено прикри рисковете, че един от по-старите и по-опасни язовири, този край Брумадиньо, може да се срути”, каза SEC.

Под ръководството на Демократите, Комисия по ценни книжа и борси се ангажира да предприеме репресии срещу публичните компании, които завишават своите ESG идентификационни данни, за да привлекат инвеститори и да подобрят репутацията си, или които може да подценяват свързаните с това рискове.

Миналия месец SEC представи забележително предложение, което изисква от компаниите, регистрирани на борсата в САЩ, да разкрият рискове, свързани с климата. Миналата година Комисията създаде отдел, който да разследва неправомерно поведение от страна на компаниите, свързано с проблемите на ESG.

Жалбата на SEC, подадена във федералния съд в Ню Йорк, обвинява Vale в нарушаване на разпоредбите за борба с измамите и докладване според американските закони за ценни книжа.

Акциите на Vale за кратко станаха отрицателни след новините за обвиненията на SEC, преди да се покачат.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ