ESG News

Българско село направи соларна централа за собствени нужди

Слънчевата енергия може да помогне на кметствата да пестят и да привличат инвестиции

Споделяне:

Кметството на село Равно поле в община Елин Пелин изгради и пусна в експлоатация соларна централа за собствено потребление. Тя има за цел да покрива енергийните им нужди, а проектът е част от стратегията на общината за подобряване на енергийната ефективност на територията на страната.

“Една от добрите практики в Европа е да се инсталират соларни централи на покривните площи на обектите на общинските сгради. Изградихме соларна централа като дарение на община Елин Пелин и насърчаваме и другите общини да вземат пример за тази добра практика, за да се постигне устойчивост по отношение на задоволяването на енергийните нужди”, коментира д-р инж. Веселин Тодоров,  председател на сдружение “Соларна Академия България”.

Слънчевата енергия може да помогне на кметствата да спестят средства от сметките си за ток

Соларните панели са едно от решенията за кметствата, тъй като им помагат да пестят ток, произвеждайки енергия от възобновяем източник, който не отделя вредни емисии. По този начин кметствата могат да намалят въглеродния си отпечатък и да допринесат за по-устойчиво бъдеще.

“ВЕИ инсталацията ще допринесе за намаляването на енергийните разходи на обществените сгради и по този начин ще бъде освободен ресурс за други полезни за обществеността и гражданите дейности”, сподели кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Той подчерта, че този тип добра практика би могла да даде добър пример и да привлече инвестиции на територията на общината, което от своя страна ще доведе и до увеличаването на работните места и по-доброто икономическо развитие в областта.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ