ESG News

Българската AMPECO с отличена за устойчивост в автомобилната индустрия

Компанията е победител в категорията "Устойчив бизнес модел в мобилността" за нейната софтуерна платформа за управление на зарядни станции

Споделяне:

Българската продуктова компания AMPECO, която разработва cloud-базирана софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електромобили, взе награда за устойчивост в автомобилната индустрия. На церемония в Берлин фирмата беше обявена сред победителите в конкурса Sustainability Award in Automotive 2022, заедно с още седем фирми от цяла Европа.

Това e първото издание на наградите, организирано съвместно от германската медийна група ATZ/MTZ и експертите по мобилност и устойчивост на консултантската компания Arthur D. Little (ADL). Отличието се връчва за устойчиви решения в областта на опазването на околната среда и климата в автомобилната индустрия и мобилността.

Експертното жури награди осем победители в трите категории – технологии, мобилни концепции и стартиращи компании, по време на конгреса ATZlive – Powertrains and Energy Systems of Tomorrow 2022.

Независимото жури базира оценките си на Целите за устойчиво развитие на ООН. То отличи българската компания AMPECO като победител в категорията “Устойчив бизнес модел в мобилността” за нейната софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електромобили. Сред останалите победители са компании като T-Systems, собственост на Deutsche Telekom, глобалният концерн Continental и други компании от САЩ, Германия и Италия.

“За нас е привилегия да бъдем признати сред победителите в Наградите за устойчивост в автомобилната индустрия, казва Петър Георгиев, ръководител “Стратегия и партньорства” в AMPECO. Тази награда доказва мисията на екипа ни да предоставя технологични решения, които активно подпомагат борбата с климатичните промени и тяхното въздействие върху всеки един от нас.”

Платформата на AMPECO дава възможност на енергийните компании, операторите на зарядни станции, доставчиците на мобилност и др. да стартират и разширяват бизнеса си със зареждане на електрически превозни средства.

Днес продуктът на българската фирма се използва от над 80 компании на шест континента. Някои от най-големите оператори на зарядни станции в Западна Европа, Обединеното кралство, Скандинавия и САЩ разчитат на платформата за зареждане на електромобили на AMPECO.

Електрическите автомобили имат ключова роля за постигане на нулеви нетни емисии, като допринасят за т.нар. “умни градове” и индустриална декарбонизация и като резултат имат позитивно социално-икономическо и екологично влияние.

Платформата на компанията дава възможност за ефективно разпределение на енергията чрез динамично управление на натоварването и динамично ценообразуване, което позволява на местата с ограничен енергиен капацитет да избегнат скъпоструващи модернизации на електропреносната мрежа и да стимулират интегрирането на възобновяема енергия.

“Автомобилната индустрия може да допринесе много за постигането на целите за опазване на климата и устойчивост”, казва д-р Филип Зайдел, директор в Arthur D. Little в прессъобщение.

“Носителите на Наградата за устойчивост в автомобилната индустрия за 2022 г. показват, че в тази ключова индустрия има значителна иновативна сила и огромно желание за трансформация. За нас е голямо удоволствие да отличим днес победителите, които съзнателно се фокусират върху сближаването на мобилността с телекомуникациите, енергийната индустрия, софтуера и дигитализацията по отношение на устойчивостта.”

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ