ESG News

Българска компания създаде революционен биоразградим изолационен материал

Това е първият в света 100% екологичен, негорим и биоразградим топло и шумоизолационен материал, съобщиха от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация

Споделяне:

Българската инженернo-производствена компания DECIBEL, която е създала уникалния материал, е единственият производител на системи за звукоизолация и акустика в България. Фирмата стартира своят дейност през 2012 г., а две години по-късно изгражда собствена фабрика в Ботевград, където и до днес произвежда своите продукти. Те са създадени от акустици, тествани по Европейски стандарти и сертифицирани.

След 3 години експерименти и изследвания компанията подава заявка за патентоване на най-устойчивия изолационен материал патентован някога и на 2 юни т.г. заявката им беше одобрена.

100% екологичен

DECIBEL произвеждат иновативния материал от 100% екологични суровини, които ако бъдат изхвърлени в почвата, не само ще се разградят, но и ще я обогатят.

Материалът се характеризира с добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо- и паропропускливост, антифунгицидност, хигроскопичност и твърдост.

Топлоизолационните му характеристики са сравними с тези на стиропора, шумоизолационните му са сравними с тези на дебелите предстенни обшивки, паропропускливостта му е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от повечето изолационни материали и е нечуплив, което го прави лесен за монтаж без нуждата от конструкция, съобщиха от БТА.

Монтажът на екоматериала става чрез директно лепене на екстериорни и интериорни стени и тавани, както и като подподова изолация. Материалът може да се използва както във вече готови цветове, така и да се боядисва или финишира с мазилка.

От DECIBEL не искат да разкриват суровините, необходими за направата на материала, но споделят, че те се набавят от България и са напълно възобновяеми.

Ново производство

От компанията планират изграждането на нова фабрика, която специално ще произвежда от новаторския материал. За момента той се прави в наличната им фабрика в Ботевград.

Фирмата вече изпълнява тестова поръчка за изолация на частен паркинг във Виена. Инвеститори от САЩ, Германия и България вече проявяват интерес към уникалния продукт. Това откритие е липсващата и крайно необходима стъпка към устойчивото развитие на строителния сектор, споделят от компанията.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ