ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Пробив – Армения няма да блокира Азербайджан за СОР29

Русия е готова да подкрепи кандидатурата на Баку

Споделяне:

Армения се съгласи да не блокира кандидатурата на Азербайджан за домакин на конференцията на ООН за климата COP29 следващата година, предава Ройтерс.

Този ход би могъл не само да разреши проблема, висящ над форума COP28, но също така да засили доверието между Ереван и Баку, след като през септември Азербайджан завзе отцепилия се регион Нагорни Карабах от етническите арменци, които го контролираха.

В съвместно изявление на двете администрации се казва, че Азербайджан ще освободи 32 пленени арменски военнослужещи, а Армения ще освободи двама азербайджански войници.

Двете страни потвърждават намерението си да нормализират отношенията си и да постигнат мирен договор на базата на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост“, се казва в съобщението.

Армения и Азербайджан са в конфликт повече от три десетилетия за Нагорни Карабах, който се освободи от контрола на Баку в кървав етнически конфликт, съпътстващ разпадането на Съветския съюз през 1991 г., оцелявайки с финансова, военна и дипломатическа подкрепа от Ереван.

СОР29

Предполага се, че Азербайджан ще бъде домакин на срещата на върха на ООН за климата СОР29 следващата година, след като постигна късно споразумение с дългогодишния противник Армения относно кандидатурата си.

Дипломатически източници казаха пред Ройтерс, че азербайджанската кандидатура изглежда ще спечели подкрепа от други нации на COP28.

Решението за това кой ще поеме щафетата от сегашния домакин на COP28 Обединените арабски емирства, беше в безпрецедентна геополитическа задънена улица, след като Русия обяви, че ще наложи вето на всяка страна от Европейския съюз за домакинство.

Азербайджан потвърди късно в четвъртък, че е сключил сделка с Армения, която позволява на Баку да кандидатства за домакинство на преговорите COP29 без заплахата от арменско вето. Изборът се нуждае от подкрепа от всички страни в регионалната група на Източна Европа на ООН.

Подкрепа от Русия

Получихме особена подкрепа от повечето страни в източноевропейската група. Русия също подкрепи нашата кандидатура”, каза говорителят на Министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизада в петък.

Представител на руската делегация на COP28 отказа коментар.

Дипломатически източници на COP28 казаха пред Ройтерс, че се очаква други източноевропейски страни да подкрепят кандидатурата на Баку за домакинство – въпреки че готовността на Сърбия да приеме събитието.

Дипломатите се надяват случаят да бъде разрешен преди края на COP28 на 12 декември.

Прочетете още:

Парите на СОР28: Кой, колко и за какво

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ