ESG News

Снимка: Аурубис България
Снимка: Аурубис България

“Аурубис България” сертифицира железния силикат като строителен продукт

Употребата му ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и устойчивото оползотворяване на материали от индустриален произход

Споделяне:

„Аурубис България“ сертифицира един от основните си странични продукти – железния силикат, като строителен продукт с приложение в бетони и разтвори. Суровината вече ще се използва като фин добавъчен материал от индустриален произход от производителите на бетон, бетонови изделия и строителни разтвори.

Железният силикат е страничен продукт от обработката на медни концентрати. Материалът покрива изискванията на двата хармонизирани европейски стандарта, като с употребата си спомага за намаляване на въглеродния отпечатък и устойчивото оползотворяване на материали от индустриален произход. Наред с това използването му води до създаване на строителни продукти с по-високи механични характеристики и повишена дълготрайност.

Компанията успешно премина одит на системата за производствен контрол за оценяване съответствието на строителни продукти с изискванията на хармонизираните европейски стандарти и бе сертифицирана от Център за Изпитване и Европейска Сертификация (ЦИЕС), като получи СЕ маркировка на железния силикат.

Влагането на железния силикат като суровина за други производства е интегрална част от стратегията на устойчиво развитие на „Аурубис България“. Суровините на бъдещето са вече произведени материали, готови и сертифицирани да бъдат използвани в кръговия процес на устойчиво оползотворяване.

Железният силикат е сертифициран от Министерството на околната среда и водите като страничен продукт през октомври 2021. През октомври 2022, Центърът за изпитване и европейска сертификация го нарежда сред първите материали в България от индустриален произход с такъв статус.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ