ESG News

„Алкомет“ инсталира покривни солари с мощност 2 MW

Компанията ще инвестира 2.6 милиона лева, за да произвежда 4% от нужната електроенергия за завода си от слънцето

Споделяне:

Производителят на алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД ще монтира върху съществуващите сгради покривни фотоволтаични панели за производство на електроенергия за собствени нужди. Проектът е с обща номинална мощност 2 мегавата, съобщи компанията.

Ппанели ще бъдат изградени на покривите на двата най-нови цеха в предприятието – „Валцов“ 2 и „Цех за механична обработка на профили“. Инвестицията е на приблизителна стойност 2.6 милиона лева.

При благоприятни метеорологични условия компанията ще започне монтирането на панелите през декември тази година, като се очаква през февруари 2023 г. да се пуснат в експлоатация. Ще бъдат монтирани около 5 000 панела, като годишното производство на енергия ще бъде около 2 600 мегаватчаса и ще покрие около 4% от консумацията на завода. Спестените въглеродни емисии от проекта се изчисляват на 1330 тона годишно, или на 33 250 тона за планирания 25-годишен период на експлоатация.

„Алкомет“ вече успешно изпълнява проекти за намаляване на емисиите в различните си производства. През 2023 г. се очаква да приключи и изпълнението на проекта ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature), който компанията изпълнява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г., в рамките на програма „Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“. Компанията е в процес на внедряване на иновативни зелени процеси в цех „Елоксация“, благодарение на които се очаква да се постигне положителен ефект върху околната среда, като намаляване на отпадъци, икономии на вода и енергия и най-вече намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ