ESG News

„Макском“ инвестира 120 млн. лв. в производство на е-велосипеди

Българската компания планира да произвежда 400 000 бройки годишно за европейския пазар

Споделяне:

Нов завод за електрически велосипеди ще отвори врати край Пловдив. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Срещата със собственика на производствената база на „Макском“ Максим Митков даде пространство да се обсъдят възможните сценарии за развитие на българската компания. Предприятието не отстъпва по големина на европейските производители на велосипеди и има капацитет над 400 000 бройки годишно.

Нови 1000 работни места

В завода са инвестирани 120 милиона лева. Очаква се заводът да бъде построен съвместно с австрийския гигант „Пиерер“. От май месец дружество „Пирер & Макском Мобилити“, ООД е сертифицирано за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции и Министерството на иновациите и растежа.

„Сделката с „Пиерер“ ни отличи като непрекъснато развиваща се компания. Отговаряме на нарастващото търсене и динамиката на пазара“, коментира Максим Митков и добави, че дори по време на ковид пандемията е запазил всичките си служители.

По думите му се наблюдава все по-голям интерес към е-байкове на чуждите пазари. Министър Пулев поздрави мениджмънта на пловдивската компания, че са се утвърдили като европейски лидер в производството на велосипеди и не спират да развиват дейността си с иновативни решения, роботизация и въвеждане на най-нови технологични практики. На срещата присъства и Пламен Панчев, основател на „Тракия икономическа зона“.

Пазарът в Европа расте с бързи темпове

Електронните велосипеди се възприемат като следващия основен начин на мобилност. Освен че влизат в употреба за ежедневните нужди на средностатистическия европеец, колелата са предпочитан метод за отдих. Предвижда се, че тези фактори ще стимулират растежа на пазара на този сектор в Европа, според проучване на Technavio. Прогнозирано е, че ще има 55% пазарен растеж заради Холандия, Германия, Франция и Белгия. Това са ключовите пазари за електронни велосипеди.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ