Водещ европейски винопроизводител предупреди, че може да се наложи да изостави земите на предците си в Каталуния след 30 години, тъй като изменението на климата може да направи традиционните райони за отглеждане твърде сухи и горещи, предава Гардиън. Familia Torres вече инсталира система за напояване в лозята си в Испания и Калифорния и засажда лозя на земя на по-голяма надморска височина, опитвайки се да се адаптира към по-екстремни условия.
„Напояването е бъдещето. Вече не разчитаме на времето. Не знам колко дълго можем да останем тук, произвеждайки добри вина, може би 20 или 30 години, не знам. Изменението на климата променя всички обстоятелства“, казва 83-годишният президент на компанията Мигел Торес.
Семейният бизнес произвежда вино в Каталуния от 1870 г.
„След 30 до 50 години може би ще трябва да спрем лозарството тук. Туристите са много важни за Каталуния и ние сме много близо до Барселона. Тази област може да е за дейности за туристи, но лозарството, не мисля, че ще бъде тук. Компанията инвестира 11% от печалбите си всяка година за борба с климатичната криза и адаптирането към нея. Може обаче да се наложи да преместим поне част от лозята по-на запад, защото е по-хладно и се нуждаем от вода“, добавя Торес.

Изместване на бизнеса на… по-хладно
Familia Torres има над 1000 хектара лозя в Каталуния, главно в региона Пенедес, както и обекти в други части на Испания, Чили и Калифорния. Сега се разширява на по-голяма надморска височина, произвеждайки грозде в Тремп, в Каталунските Предпиренеи, на 950 метра, и придобивайки парцели в Бенабаре, в Арагонските Пиренеи, на 1100 метра, където все още е твърде студено за отглеждане на лози. Използва и различни техники за намаляване или повторно използване на водата в своите практики за отглеждане и преработка.
Това се случи, след като регионът Пенедес регистрира покачване с 1°C на средната температура в последните 40 години. Промяната кара реколтата да се извършва 10 дни по-рано, отколкото преди няколко десетилетия… В момента фамилният бизнес на Торес използва различни техники за забавяне на зреенето на гроздето, за да защити правилните качества за винопроизводство.
Коментарите на Торес идват след няколко трудни години за европейските лозя. Той каза, че производството е спаднало с до 50% в някои от регионите на винопроизводителите през 2023 г. – „най-лошата година, която съм виждал“ – и все още е под историческите средни стойности миналата година на фона на екстремни горещини и суша.
Тази година досега е по-добра – на фона на зимни и пролетни дъждове и по-широко използване на напояване – но Торес казва, че е загрижен, че влажните условия носят заплаха от плесен.
„В бъдеще, ако искаме да имаме по-голяма приемственост в реколтата, трябва да спрем затоплянето. Затоплянето убива търговията“, категоричен е той.
Бутилиране в чужбина
Допълнителните разходи за напояване намаляват печалбите на силно конкурентния пазар с потенциални заплахи от вносни тарифи за САЩ, в допълнение към допълнителните мита, наложени върху виното в Обединеното кралство през последните години, както и нов данък върху опаковките, който е особено висок за стъклени бутилки. Износът за Обединеното кралство вече е спаднал с до 10% и поемането на част от увеличението на разходите допълнително е намалило печалбите.
„Нямаме печалба от износа за Обединеното кралство, това е реалността. Стотици хиляди англичани идват в Испания на почивка и познават марката. Трябва да я поддържаме жива в Обединеното кралство. В момента обмисляме бутилиране на някои от по-евтините вина в Обединеното кралство, за да намалим разходите, тъй като е по-евтино да се внася на едро в танкери. Поне до следващата година вече би трябвало да внасяме по този начин в Обединеното кралство. Британските потребители плащат повече за вино и на този етап няма друга възможност за внос. Производството в Обединеното кралство е много малко“, завършва Торес.