По инициатива на Будапеща министрите на земеделието от ЕС ще обсъдят в понеделник (15 юли) дали насекомите, растителните храни или лабораторно отгледаното месо могат да застрашат европейските кулинарни традиции, предава Euractiv.
Според известие от унгарското председателство на Съвета, разпространено до делегациите на ЕС, 27-те министри ще проведат неофициален обмен на мнения по темата по време на срещата на Съвета по земеделие и рибарство (AGRIFISH) следващата седмица.
В документа унгарското председателство подчертава, че месото и млечните продукти остават основен фундамент на европейската хранителна култура въпреки рязкото увеличаване на потреблението на растителни алтернативи.
„Когато говорим за европейски хранителни традиции, мислим за рокфор, паеля, пироги, пица“, гласи документът, който приканва страните да обсъдят диетичните модели по време на срещата.
Според Европейската комисия потреблението на растителни алтернативи на месото, млечните продукти и морските продукти е нараснало пет пъти от 2011 г. насам и се очаква да се увеличи. Унгарското председателство отбеляза също, че приблизително 200 „нови храни“ са разрешени в ЕС и се подготвят още няколкостотин нови заявления.
Съгласно правото на ЕС „нова храна“ се отнася до „всяка храна, която не е консумирана „значително“ преди май 1997 г.“ Тази категория обхваща иновативни храни, вещества и методи за производство на храни, както и храни, които се считат за традиционни в други части на света . Въпреки това унгарците подчертават, че
„традиционното производство и консумация на храни са част от нашия европейски начин на живот и гражданите остават скептични към тези нововъведения.“
Забрана
Миналата година Италия одобри (но така и не наложи) национална забрана за продажбата на лабораторно отгледано месо, въпреки че тези продукти все още не са одобрени на ниво ЕС. През януари Унгария беше една от страните, които подкрепиха документ, написан от Австрия, Франция и Италия, в който се твърди, че месото, отгледано в лаборатория, е заплаха за истинските методи за производство на храни.
За да насочи дискусията, унгарското председателство ще попита европейските министри на земеделието дали растителните алтернативи на животинските продукти трябва да играят значителна роля в селското стопанство на ЕС, като се имат предвид тенденциите в потреблението и че гражданите, поне в някои региони, не желаят да променят фундаментално диетите си.