ESG News

Топенето на леда в Антарктика достигна нов рекорд

Намаляването на емисиите е много спешно, тъй като антарктическият зимен лед пада с 1 милион кв. км. под предишния рекорд

Споделяне:

Антарктическият морски лед достигна рекордно ниски нива тази зима, обявиха учени от Националният център за данни за снега и леда на САЩ (NSIDC). “Екстремната рекордна година” засилва страховете на учените, че въздействието на изменението на климата на Южния полюс се засилва. Изследователите предупреждават, че промяната може да има тежки последици за животни като пингвините, които се размножават и отглеждат малките си върху морския лед, предаде Euronews.

Общата площ на морския лед в Антарктика отбеляза рекорд на 10 септември, покривайки само 16,96 милиона квадратни километра – най-ниският зимен максимум от началото на сателитните записи през 1979 г., казват от NSIDC. Това е с около 1 милион квадратни километра по-малко лед от предишния зимен рекорд, поставен през 1986 г.

Това не е просто рекордна година, това е екстремна рекордна година“, казва Уолт Майер, старши учен от NSIDC.

Сезоните са обърнати в южното полукълбо, като морският лед обикновено достига своя връх около септември, а по-късно в края на зимата се топи до най-ниските си нива – през февруари или март, когато лятото наближава.

Площта на летния антарктически лед също достигна рекордно ниско ниво през февруари, надминавайки предишната граница, поставена през 2022 г.

Каква е загубата на морски лед в Антарктика, в сравнение с Арктика?

Арктика бе силно засегната от климатичната криза през последното десетилетие, тъй като северният регион се затопля четири пъти по-бързо от средното за света. Въпреки че изменението на климата допринася за топенето на ледниците в Антарктика, не е толкова сигурно как затоплящите се температури влияят върху морския лед близо до Южния полюс. Обхватът на морския лед там се е увеличил между 2007 и 2016 г.

Промяната през последните години към рекордно ниски условия кара учените да се притесняват, че изменението на климата може най-накрая да се прояви в антарктическия лед.

Докато Майер предупреди, че е твърде рано да се каже, академична статия, публикувана по-рано този месец в списанието Communications Earth and Environment, посочва изменението на климата като потенциален фактор. Проучването установява, че затоплянето на температурите на океана, предизвикано главно от причинени от човека емисии на парникови газове, допринася за по-ниските нива на морския лед, наблюдавани от 2016 г.

Ключовото послание тук е, че за да защитим тези замръзнали части на света, които са важни по редица причини, наистина трябва да намалим емисиите на парникови газове“, казва Ариан Пурич, изследовател на морския лед в австралийския университет Монаш, който е съавтор на изследването.

Прочетете още:

Покачването на температурата при дърветата може да доведе до „сериозни последици“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ