ESG News

Стара Загора
Снимка: ТЕЦ „Марица Изток 3“

ТЕЦ „Марица Изток 3“ отговаря на най-високите екологични стандарти

Централата премина успешно одит от сертифициращата организация SGS през септември 2022 г.

Споделяне:

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отговаря на най-строгите изисквания за опазване на околната среда и безопасност. Това е потвърдил проведеният през септември от SGS външен одит на системите за управление на околната среда и на здравословните и безопасни условия на труд.

Електроцентралата, която е част от комплекса „Марица изток“, от години е успешно сертифицирана по международните стандарти ISO 14000:2015 и ISO 45001:2018 (преди OHSAS 18001:2007). В нея до момента са инвестирани 1.4 милиарда лева за екологични подобрения, модернизация и безопасни условия на труд.

Екологични стандарти

Централата работи с високотехнологични електрофилтри и сероочистващи инсталации. Улавят се почти 100% от отделяните прахови частици, а употребата на прясна вода и заустването на отпадъчни води са намалени наполовина. Инсталацията за обезводняване на гипсова суспензия гарантира оползотворяване на около половината от продукта от работата на сероочистващите инсталации – гипс, който се използва за производството на строителни материали. След последната модернизация, завършена през август 2021 г., съвременните сероочистващи инсталации осигуряват и още по-висока степен на очистване на димните газове, обясняват от централата.

Вложихме сериозни усилия в рехабилитацията и подобряването на състоянието на нашите мощности. Осъзнаваме важната роля, която ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ има за стабилността и сигурността на електроенергийната система. Нашата централата е една от първите на Балканския полуостров, която работи в съответствие с най-високите изисквания за безопасност и опазване на околната среда. Професионалният свят на енергетиката крие своите рискове, затова се придържаме към най-добрите световни практики“, каза Александър Желев, Главен инженер в електроцентралата.

Производство на енергия

С инсталирана мощност от 908 MW топлоелектрическата централа е втората по големина в България. Тя произвежда средногодишно 10% от електроенергията в България, като работи изцяло с местни суровини и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ