ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Plastic recycling centre, New Territories, Hong Kong, China
Plastic recycling centre, New Territories, Hong Kong, China

Световната банка и Citi емитираха облигации за $100 млн. за борба с отпадъците

Издаването на зелени облигации се е увеличило с 12% през миналата година - до 489 млрд. долара, според доклад на Merill Lynch

Споделяне:

Световната банка и финансовият гигант Citi емитираха емисия облигации за 100 млн. долара, като средствата ще служат за борба с отпадъците. Плащанията по емисията ще се определят частично от продажбата на пластмаса и въглеродно компенсиращи кредити. Средствата от емисията ще финансират събиране и рециклиране на пластмаса в Гана и Индонезия, с което още веднъж се подчертава сериозното нарастване на екзотични дългови инструменти за екологични каузи.

Инвеститорите ще получат обратно средствата от главницата, която се гарантира от Световната банка в края на седемгодишния период, както и минимално лихвено плащане от 1.75%.

Проектите в Гана и Индонезия ще генерират и продават рециклирана пластмаса и въглеродно компенсиращи кредити на големи компании, които използват големи количества пластмаса. Част от анализаторите обаче са доста критични по отношение на компенсациите, тъй като те могат да се купят и на практика да не се намалява първоначалният източник на замърсяването.

Ако цената на пластмасовите кредити остане близка до настоящите си нива, инвеститорите очакват общата възвръщаемост от облигациите да надхвърли подобни предложения за дълг на Световната банка. Банката издаде емисия облигация със седемгодишен матуритет и купон от 4% в началото на януари.

Новата емисия е поредният инструмент, издаден в последните години в подкрепа на околната среда. Издаването на зелени облигации се е увеличило с 12% през миналата година – до 489 млрд. долара, според доклад на Merill Lynch. Други 4 млрд. долара от т.нар. „сини облигации“ бяха емитирани през 2023 г. за подобряване качеството на водата.

Социалните облигации и бондовете за устойчивост също продължават да се радват на засилен интерес от инвеститорите. Новата емисия ще се търгува на борсата в Люксембург. Тя има гарантирана главница, както и рейтинг AAA от S&P.

Четете още: 

ЕС одобри “първия в света” стандарт за зелени облигации

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ