ESG News

0.001% от населението на земята се радва на чист въздух

Мръсният въздух е причинил 6,67 милиона преждевременни смъртни случая през 2019 г.

Споделяне:

Никъде на земята не е безопасно от токсично замърсяване на въздуха, показва ново проучване. Според австралийски учени само 0.18% от земната площ в света е без опасни прахови частици. Голяма част от тези райони са необитаеми и само 0,001 процента от световното население е изложено на безопасни нива на замърсяване, съобщава Euronews.

„Краткосрочното излагане на PM2.5 е водещ фактор за глобалното бреме от болести и смъртност“, предупреждават авторите на доклада. Мръсният въздух е причинил 6,67 милиона преждевременни смъртни случая през 2019 г.”, допълват още те.

Какво е PM2.5 – и какъв е рискът за вашето здраве?

Понякога замърсяването на въздуха е много видимо – например когато силен смог намалява видимостта в градовете. Но такъв смог се състои от трилиони малки, почти невидими частици. Тези частици са много трудни за избягване, дори ако въздухът изглежда чист.

PM2.5 – известни също като фини прахови частици – са малки частици с размери под 2,5 микрона в диаметър. Те са наистина микроскопични. За сравнение, човешкият косъм е с диаметър между 50 и 70 микрона.

Частиците идват от много различни източници и могат да съдържат стотици различни химикали. Те обикновено се състоят от сулфати, нитрати, минерален прах, амоняк и натриев хлорид. Някои идват от строителни обекти или пожари. Други се отделят от електроцентрали, тежка промишленост и изпускателни тръби на автомобили.

Къде се намират тези частици?

Според новото проучване на университета Монаш, публикувано в The Lancet Planetary Health, тези частици са навсякъде. Учените са използвали алгоритъм за машинно обучение, комбиниран с данни от хиляди правителствени станции за мониторинг на качеството на въздуха.

Според СЗО безопасното съдържание на фини прахови частици е 5 микрограма на кубичен метър. Но само 0.001% от населението се радва на тези нива на замърсяване на въздуха.

В над 70 процента от дните концентрацията на фини прахови частици е по-висока от 15 микрограма на кубичен метър (15 μg/m3), предупреждава изследването.

Китай има най-високата концентрация на PM 2,5, изчислена спрямо общото население, засегнато от това замърсяване, според данни за качеството на въздуха по държави за 2000, 2010 и 2019 г. През 2019 г. в Китай, Северна Корея, Бангладеш, Нигер, Южна Корея, Мавритания, Армения, Индия, Пакистан и Египет повече от 90 процента от дните в годината са надвишавали 15 μg/m3.

Какво причинява замърсяването на въздуха на човешкото здраве?

Замърсяването на въздуха вреди много на здравето. Микроскопичните частици проникват в гърлото и дихателната система, нарушавайки белодробната функция. Излагането на повишено замърсяване е свързано с повишен риск от инфаркти, удари и смърт.

Справянето със замърсяването на въздуха ще включва декарбонизация, тъй като гигантите с изкопаеми горива са голям източник на фини прахови частици. Наредбите за автомобилните ауспухи и тежката химическа промишленост са друго необходимо решение.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ