ESG News

PRI актуализира рамката за отчитане на отговорни инвестиции

Споделяне:

Организацията за отговорно инвестиране PRI (“Принципи за отговорни инвестиции”) обяви своята нова рамка за отчитане, определяща актуализирания процес на отчитане за подписалите инвеститори и собственици на активи на организацията. В новата рамка е намалена детайлността на исканите данни, както и общият брой индикатори. Премахнато е отчитането на модула за клас активи за собствениците на активи. Те обаче ще продължат да докладват за избора, назначаването и наблюдението на външни мениджъри и техните дейности по управление.

Принципите за отговорно инвестиране бяха създадени през 2006 г.

Принципите за отговорно инвестиране бяха създадени от група инвеститори през 2006 г. и подкрепени от Обединените нации, за да помогнат на инвеститорите при интегрирането на ESG фактори в инвестиционния процес.

PRI създаде набор от специфични, доброволни и амбициозни принципи, които инвеститорите да следват, включително включването на въпроси, свързани с ESG, в инвестиционния процес и в собствените политики и практики.

От страните, подписали PRI, също се изисква да докладват ежегодно за своите отговорни инвестиционни дейности въз основа на редица различни показатели. Процесът на докладване е спрян от 2021 г., за да се даде възможност за актуализации на рамката. С пускането на новата рамка цикълът на отчитане ще започне отново през май 2023 г.

„Много сме доволни да стартираме отчитане за 2023 г. за подписалите PRI. Актуализираната рамка предоставя ценен начин за участниците да наблюдават и докладват напредъка спрямо своите инвестиционни цели в областта на ESG. Освен това рамката ще даде по-голяма представа за напредъка по въпросите на отговорните инвестиции, които са важни за нашите подписали страни и за отговорната инвестиционна екосистема като цяло.“, заяви Дейвид Аткин, главен изпълнителен директор на PRI, цитиран от ESG Today.

Промените в рамката за отчитане на PRI отразяват нарастващите регулаторни изисквания

Промените включват преглед и ръководство за структурата на рамката за докладване, пълните модули на рамката за докладване и ръководство за логиката, която определя кои въпроси са приложими за всеки подписал. Включени са и помощни насоки като речника на Рамката за отчитане, методология за оценка на високо ниво и диаграма, показваща кои модули са подходящи за всеки тип подписал – собственик на актив или инвестиционен мениджър.

Според PRI, новата рамка има за цел отчасти да предостави процес на докладване, подчертаващ къде е постигнат напредък и къде е необходима още работа. Промените за отчитане на PRI отразяват нарастващите регулаторни изисквания, пред които са изправени подписалите през последните няколко години.

Те включват подобрения в яснотата, с актуализирана терминология и сведена до минимум неяснота във въпросите, както и подобрения в последователността и приложимостта, както и преструктуриране на някои раздели за по-добро съответствие с други рамки за отчитане на устойчивостта, като TCFN, TNFD и ISSB.

Рамката също така включва промени, за да отрази нововъзникващите теми в пейзажа на отговорните инвестиции, включително въвеждането на нови доброволни показатели, насочени към правата на човека. Тези промени отразяват приоритетните области, подчертани от PRI в неговия стратегически план за 2021-2024 г.

Нашата рамка за отчитане непрекъснато преминава през процес на еволюция и ние вярваме, че тази най-нова итерация на рамката предоставя жизненоважна прозрачност и прозрения, които са от полза за нашите подписали лица както на индивидуална, така и на колективна основа. По-специално, включването на ключови индикатори по въпроси като правата на човека демонстрира как PRI позволява промяна чрез нашия процес на докладване”, коментира Катрин Армър, главен докладчик в PRI.

Подписалите се лица ще имат достъп до инструмента за отчитане, след като цикълът на отчитане започне в средата на май.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ