ESG News

От недрата на Земята до джоба ви – пътуването на смартфона

Fairphone има философия, базирана на идеята за справедливостта – откъдето идва и името ѝ

Споделяне:

От недрата на земята до джоба ви, пътуването на смартфона е съпътствано от куп вредни практики – не само от екологична гледна точка, но и във връзка с несправедливи социални и бизнес отношения. На този фон прожекторите падат върху нидерландския производител Fairphone, който си поставя за цел да промени индустрията отвътре.

Компанията има философия, базирана на идеята за справедливостта – откъдето идва и името ѝ. Тя произвежда смартфоните Fairphone, базирайки дейността си на процес с по-малък въглероден отпечатък върху околната среда, но и по-добро социално въздействие, отколкото е обичайно в индустрията. По-специално, компанията се стреми да сведе до минимум използването на конфликтни минерали в своите устройства, да поддържа справедливи условия на труд за своята работна сила и доставчици и да позволи на потребителите да поддържат собствените си устройства.

„Вярваме, че грижата за околната среда и хората трябва да бъде естествена част от правенето на бизнес в нашата индустрия. С доставчици, местни общности и по-широката индустрия ние работим за по-справедливи материали и по-отговорни практики – стъпка по стъпка.“

Тази година на пазара излезе най-новият модел на компанията – Fairphone 4 – модулен смартфон, който поддържа 5G свързаност, има двойни 48MP камери с оптична стабилизация, сертификат за водоустойчивост IP54 и такъв за падане – MIL810G.

Идеята на модулността е да направи телефона лесен за ремонтиране и персонализиране според индивидуалните изисквания на потребителя.

„Нашата цел е да направим хардуера на телефона ви да издържи възможно най-дълго и да осигурим поддръжка, за да поддържаме софтуера му актуален. Колкото по-дълго можете да притежавате телефона си, толкова по-малък е неговият отпечатък върху околната среда.“

Така измислен, Firephone обещава по-дълготрайна употреба. Според компанията удължаването на живота на телефона с две години намалява емисиите на CO₂ с 30%.

Освен това философията на производителя е да използва максимално материалите и да се приближи колкото се може повече до идеята за кръгова икономика.

Ново бъдеще за старата електроника

„Изследваме опциите за рециклиране на електроника и намаляваме електронните отпадъци в световен мащаб“, посочват от Firephone на сайта си и добавят, че търсят ресурсите си директно от източниците, по възможност без посредници.

В тази връзка компанията насърчава клиентите си да връщат старите си устройства. Производителят си бе поставил за цел през 2020 г. да събере обратно телефони, равняващи се на 14% от продадените количества. В крайна сметка надхвърля плана, като успява да вземе обратно 17 000 устройства, или 18%. Целта им е през следващите години да се превърнат в 100% неутрална компания.

Основана през 2013 г. като социално предприятие с подкрепата на Waag Society, към февруари 2022 г. Fairphone е продала около 400 000 устройства. Това не е впечатляваща бройка, но от Firephone твърдят, че техният фокус не е производителността, а устойчивостта и пригодимостта към ремонт.

„С всеки телефон, който правим, се доближаваме до по-справедлива и по-устойчива електронна индустрия.“

В този по-широк контекст е идеята за подобряване на удовлетвореността от работата за експертите в бранша. От компанията твърдят, че заедно с доставчиците си се вслушват в гласа на служителите, за да им предоставят по-добри условия на работа, доходи и възможности за растеж за всички.

Компанията заявява на своя уебсайт, че „проектира и произвежда смартфони с минимална вреда за обществото и околната среда“

Собственикът на Firephone Бас ван Абел все пак признава, че в момента е невъзможно да се произведе 100% справедлив телефон. Затова според него е правилно да се каже, че устройствата на компанията са „по-справедливи“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ