ESG News

Огромни инвеститори настояват за забрана на изкопаемите горива

Тазгодишният призив на Investor Agenda е най-амбициозният, откакто се публикува изявлението

Споделяне:

Инвеститори, управляващи активи за 39 трилиона долара, призоваха правителствата да повишат своите климатични амбиции. Те настояват за конкретни планове за постепенно премахване на използването на изкопаеми горива и принуждаване на компаниите да изготвят научно обосновани стратегии за преход, пише икономическият сайт Economic.bg.

Ходът на някои – но не всички – водещи фондови компании идва преди следващия кръг от глобалните преговори за климата в Египет през ноември. Тазгодишното писмо е най-амбициозният призив към длъжностни ръководители досега, казаха поддръжниците на усилията, с допълнителни искания за действия за справяне със замърсяването с метан и увеличаване на финансирането за по-бедните страни.

Организацията Investor Agenda, в която членуват големи инвестиционни групи, публикува „Изявлението на глобалните инвеститори за 2022 г. към правителствата относно климатичната криза“.

„Инвеститорите предприемат действия, тъй като това не само е разрешено от закона, но в много случаи се изисква, за да се гарантира способността им да генерират възвращаемост в дългосрочен план като основно задължение и да се възползват от възможностите, свързани с преминаването към нетни нулеви емисии и дори редуцирането им“, се казва в изявлението.

Други искания на инвеститорите включват увеличаване на нисковъглеродните енергийни системи; прилагане на механизми за ценообразуване на въглеродните емисии, които се повишават с времето; създаване на нови или по-амбициозни планове за прекратяване на обезлесяването.

Общо 532 инвеститори подписаха последното изявление, включително UBS Asset Management, Amundi SA и Federated Hermes.

Въпреки това нито един от трите най-големи мениджъри на индексни фондове в САЩ – BlackRock, Vanguard и State Street Corp – не е подписал това писмо.

Представители на BlackRock отказаха коментар, докато Vanguard не отговори на запитванията на Reuters. Представител на State Street, чието звено за управление на активи подписа изявлението на Investor Alliance миналата година, отказа коментар.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ