ESG News

Lufthansa и OMV в партньорство за производство и развитие на устойчивото авиационно гориво

Компаниите сключват меморандум за сътрудничество за доставка на над 800 000 тона устойчиво авиационно гориво

Споделяне:

Немската авиокомпания Lufthansa и глобалната енергийна и химическа група OMV подписаха меморандум за разбирателство, според който OMV ще достави повече от 800 000 тона устойчиво авиационно гориво (SAF) на Lufthansa между 2023 и 2030 г., съобщава авиокомпанията.

Компаниите ще разширят съществуващото си партньорство, добавяйки нови места за производство и изтегляне на SAF, както и нови технологии. От март 2022 г. OMV вече доставя SAF на Lufthansa Group Austrian Airlines на международното летище на Виена.

Това разширяване на сътрудничеството е важна стъпка в развитието на устойчивата авиация, тъй като може да стимулира наличността на горивото, нарастването на пазара и използването на SAF като основен елемент за постигане на въглеродна неутралност в сектора.

Зелено бъдеще за авиацията

Lufthansa Group вече е най-големият клиент на SAF в Европа. Устойчивото гориво се произвежда без използването на изкопаеми енергийни източници като суров нефт или природен газ. То се произвежда основно от биогенни остатъци (например готварски масла) и спестява 80 процента въглероден диоксид в сравнение с конвенционалния керосин. За момента SAF все още се смесва с керосин, но в дългосрочен план може да доведе до почти пълна въглеродна неутралност на авиацията.

От години Групата Lufthansa участва в изследванията на SAF, като успя да изгради широка мрежа от партньорства и продължава да насърчава въвеждането на устойчиви авиационни горива от следващо поколение. Такива например са перспективните Power-to-Liquid и Sun-to-Liquid технологии, които използват възобновяема енергия или слънчева топлинна енергия като енергийни носители.

Устойчивите стратегии на Lufthansa и на OMV

Групата си е поставила амбициозни цели за опазване на климата и се стреми да постигне неутрален въглероден баланс до 2050 г. Компанията си е поставила и нелека междинна цел до 2030 г., а именно да намали наполовина своите нетни въглеродни емисии в сравнение с 2019 г. За да постигне целите си Lufthansa начерта ясно дефиниран път за намаляване, който беше валидиран от Инициативата за научно базирани цели (SBTi) през август 2022 г. Това прави Lufthansa Group първата авиационна група в Европа с научно обоснована цел за намаляване на CO2 в съответствие с целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

За ефективна защита на климата компанията се фокусира по-специално върху ускорената модернизация на флота, непрекъснатото оптимизиране на полетните операции, използването на устойчиви авиационни горива и иновативни предложения за своите клиенти, за да направят полетите или превозите на товари въглеродно неутрални.

OMV възнамерява да премине от интегрирана компания за петрол, газ и химикали към водещ доставчик на иновативни и устойчиви горива, химикали и материали, като същевременно поеме водеща глобална роля в кръговата икономика. Преминавайки към нисковъглероден бизнес, OMV се стреми да постигне нетна нула във всичките три обхвата най-късно до 2050 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ