Полезни хранителни отпадъци, вземане на проби от eDNA и устойчива храна за риба – три европейски стартъпа стигнаха до финала на The Earthshot Prize тази година, предава Евронюз. Създадена от принц Уилям от Обединеното кралство, глобалната екологична награда признава и финансира някои от най-обещаващите климатични решения по света.
The Earthshot Prize бе анонсирана през 2019 г., а първото ѝ издание беше през 2021 г. Наградата ще се дава до 2030 г. включително. От близо 2500 номинации, обхващащи 139 държави, само 15 са достигнали финала тази година. Петима финалисти получат награда от £1 милион (€1,2 милиона), а победителите бъдат обявени на 6 ноември.
Кои са европейските финалисти в тазгодишното издание?
Какво е eDNA и как може да помогне на бизнеса да стане зелен?
Помагайки за защитата и възстановяването на природата, NatureMetrics от Обединеното кралство беше избрана за финалист за наградата The Earthshot. Стартъпът използва екологична ДНК (eDNA) технология, за да позволи мониторинг на биоразнообразието и докладване на въздействието. Това включва събиране на ДНК следи от проби от въздух, земя и вода, а не от отделно растение или животно. Така се обхваща по-широка картина на живите организми, които наричат една среда дом (както над, така и под повърхността), докато отделят ДНК в заобикалящата ги среда.
Обявен като „първата в света услуга за мониторинг на ефективността на природата“, NatureMetrics преобразува тези данни в значими прозрения, за да помогне на бизнеса да разбере своите зависимости, въздействия и рискове, свързани с природата.
Мониторингът може да се използва от компании за намаляване на тяхното въздействие, демонстриране на напредъка им и вземане на по-добри бизнес решения, които са в съответствие с най-новите екологични рамки и научно обосновани цели.
Повече от 500 компании в 104 държави вече използват NatureMetrics, включително MSC Cruises, WWF и минната компания Anglo American.
Как уискито може да помогне за по-устойчиво отглеждане на риба?
Избрана заради усилията си да съживи нашите океани, MiAlgae е друг базиран в Обединеното кралство финалист. Стартъпът опитва да се справи с предизвикателствата на устойчивостта на рибовъдството. Омега-3 мастните киселини са от съществено значение както за рибата, така и за човешкото здраве. В дивата природа рибите ги получават от водораслите и планктона, които ядат, което от своя страна ги прави един от най-богатите източници на този вид мазнини.
Рибите, отглеждани във ферми, често се хранят с богато на омега-3 рибено масло, добито от големи количества дива риба. В световен мащаб около половината от цялата уловена риба се използва за рибно брашно и масло – и около 70 процента от това се използва в аквакултурата за храна на отглеждана риба и ракообразни, според доклад, публикуван през февруари от Compassion in World Farming (CIWF).
За производството на една отгледана сьомга са необходими около 440 уловени риби, според доклада. Това оставя запасите от дива риба или статични, или намаляващи. На всичкото отгоре с нарастването на световното население търсенето на омега-3 никога не е било по-високо.
MiAlgae предлага решение на проблема с кръгова икономика. Използвайки патентован процес на ферментация и странични продукти от дестилацията на уиски, компанията отглежда богати на хранителни вещества микроводорасли като директен, растителен източник на омега-3 за храна за аквакултури.
Как хранителните отпадъци могат да се трансформират в хранителни съставки?
Ferment-Up от Франция стигна до финала за усилията си да изгради свят без отпадъци. Компанията използва суха ферментация, за да преработи изхвърлените кори и семена от плодове и зеленчуци във високо хранителни съставки. Това не само намалява хранителните отпадъци, но също така намалява емисиите, както и използването на вода.
Зърнените зърна от остатъците от пивоварните се използват повторно като заместители на какао на прах и шоколад. Ябълковите остатъци от производството на сокове се ферментират в плодов сгъстител, който може да се използва в ябълков сос или при печене. А доматеното пюре се превръща в богата на умами текстура, която може да замени доматения концентрат.
Тъй като световното население ще нарасне до 9,3 милиарда до 2050 г., според ООН, производството на храни ще трябва да нарасне с 60 процента. Справянето с 1,3 милиарда тона хранителни отпадъци, произвеждани всяка година, е огромна стъпка в правилната посока.