ESG News

Мюнхен се превръща в град с нулеви отпадъци

Една от общо 100-те мерки предвижда общината да създаде магазин за мебели втора употреба

Споделяне:

Тази седмица властите в Мюнхен обявиха стартирането на своята нова стратегия за нулеви отпадъци, която включва 100 мерки, пише TheMayor.EU. Една от по-интересните характеристики на плана е, че предвижда създаване на магазин за мебели втора употреба, за да се сведат до минимум обемните и ненужни отпадъци.

Стратегията ще се изпълнява чрез междуинституционално сътрудничество и се очаква да намали битовите и общинските отпадъци с между 15 и 35% (в зависимост от сектора) на глава от населението до 2035 г.

Планът ще се съсредоточи не само върху повишаване на ефективността на рециклиране на битови отпадъци, но и върху подпомагане на комисиите да подкрепят бизнеса в разработването на свои собствени стратегии и банка за материали за строителния сектор.

Намаляване на отпадъците за домакинствата

Според официално изявление на градската администрация стратегията за нулеви отпадъци ще намали годишните количества на глава от населението с 15% до 2035 г. През 2019 г. властите изчислиха, че отпадъците на глава от населението са средно около 366 килограма, докато през 2035 г. ще бъдат 310 килограма. В градски мащаб обаче това би означавало 85 000 тона по-малко.

Преди всичко властите искат да се съсредоточат върху общите отпадъци, които не се рециклират и попадат в инсталации за изгаряне. През следващите 13 години обемът им трябва да спадне с 35% спрямо нивото си от 2019 г., или от 196 килограма на 127. Един от начините за това е чрез отделяне на органичните отпадъци, които могат да бъдат превърнати в компост, от нерециклируемите материали.

Ремонт и повторна употреба

Допълнителните мерки включват бонус система за ремонтирани електронни устройства и уреди, както и продажба на употребявани мебели от градската администрация чрез универсален магазин втора употреба. Освен това градът ще създаде консултативен център за кръгова икономика за търговия и ще управлява банка за строителни материали.

Има и схема за съдове за многократна употреба, спонсорирана от града, която предоставя на ресторанти и магазини на дребно 500 евро, за да се гарантира, че хората ще държат съдовете в обращение чрез депозитна система.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ