ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Един от най-замърсените градове в Европа затваря центъра си за автомобили

Нивата на обема на фини частици в Милано са почти четири пъти по-високи от безопасното количество

Споделяне:

Милано, един от най-натоварените градове в Италия, предложи да се забрани движението на автомобили в центъра му. Кметът Джузепе Сала иска да намали замърсяването в натоварения от трафик метрополис с 1,4 милиона души и предупреди, че подобни мерки ще бъдат предприети.

Ако получи зелена светлина, мярката ще влезе в сила през 2024 г. Властите ще използват камери за наблюдение, за да наложат забраната, предава Евронюз.

Милано е един от най-замърсените градове в Европа

Милано е един от най-замърсените градове в Европа. Има лошо качество на въздуха поради обема на фини частици, замърсител, който представлява риск за човешкото здраве.

Максималното ниво, считано за безопасно от Световната здравна организация (СЗО), е дългосрочна средна стойност от не повече от 5 μg/m3 (микрограма на кубичен метър). Нивата в Милано са почти четири пъти по-високи от безопасното количество, при 19,7 μg/m3.

Милано ще забрани колите в центъра на града

Като част от натиска за справяне с опасните нива на емисии, властите в Милано предложиха забрана на частния трафик в центъра на града. Това е нещо малко, но в същото време е нещо историческо“, каза кметът Сала по време на фестивал за насърчаване на устойчивостта миналата седмица.

За да се спазва забраната, по Корсо Венеция ще бъдат монтирани камери, които да записват трафика и да не допускат влизането на лични автомобили. Жителите с гараж, както и всеки, който има достъп до паркинг, таксита и обществен транспорт, са освободени от забраната.

Хванатите да влизат неразрешено в района са изправени пред глоба, въпреки че кметът не уточни сумата. Този ход ще направи някои от най-натоварените райони на Милано по-удобни за пешеходци, включително елегантния моден квартал, където се намират много от луксозните бутици на града.

Милано трябва да е пионер в тази насока. Трябва да имаме смелостта и здравия разум да предприемем тази стъпка“, каза Сала пред репортери на фестивал за изменението на климата.

Аз не съм антагонист на капитализма, но честно казано, виждайки парада на суперавтомобилите в центъра, които след това не могат да паркират – мисля, че това безумие не трябва да продължава“, добави той.

Кметът също така предположи, че ще има още реформи в тази насока. Той подчерта, че много от модните къщи в района, където ще се прилага забраната, са подкрепили предложението му и дори са предложили зоната да стане пешеходна.

Забраната за коли в Милано е критикувана като “абсурд”

Не всички обаче подкрепят реформата. Сала лансира идеята за Милано без автомобили.

Мярката е абсурд, който наказва не само жителите на града, но и всички граждани на покрайнините, които са принудени да пътуват всеки ден“, критикува Роберто Ди Стефано, кмет на предградието Сесто Сан Джовани.

Стокхолм също забранява движението на автомобили в центъра на града

Милано не е първият европейски град, който обмисля забрана за автомобили. По-рано този месец Стокхолм обяви планове да блокира влизането на бензинови и дизелови автомобили в центъра на града. Мярката цели да се намалят емисиите и замърсяването. Новите правила ще влязат в сила на 31 декември 2024 г.

Париж също се надява да премахне частните превозни средства от историческия си център до началото на 2024 г. преди Олимпийските игри. Този ход може да доведе до 100 000 автомобила, отстранени от пътищата на френската столица всеки ден.

Прочетете още:

Как Лондон се справя със старите и замърсяващи коли?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ