ESG News

Масово държавните инвестиционни фондове прилагат ESG политики

Голям проблем все още представлява грийнуошингът, при който ползите за околната среда от дадена инвестиция може да са подвеждащи

Споделяне:

Три четвърти от световните държавни инвестиционни фондове вече имат официална политика за екологични, социални и управленски (ESG) инвестиции. Само 30% обаче са си поставили цел да намалят въглеродните емисии в своите инвестиции, показа проучване от сряда, цитирано от Reuters.

Суверенните фондове все повече се стремят да преминават към инвестиции в нисковъглеродна икономика и борба срещу изменението на климата. Поради това делът на вложенията е нараснал от 46% преди пет години, показа последното проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management Study.

То изследва 81 държавни инвестиционни фонда и 58 централни банки с комбинирани активи от около 23 трлн. долара.

Въглеродни емисии

Въпреки нарастващата загриженост относно изменението на климата по-малко от една трета от държавните фондове заявяват, че са изпълнили целта си за намаляване на въглеродните емисии, въпреки че това е увеличение от 23% спрямо предходната година.

Стратегиите за постигане на тези цели включват продажба на активи с тежки емисии, притискане на компаниите да намалят емисиите си, насочване на портфейлите в полза на по-екологичните компании и увеличаване на инвестициите в щадящи климата технологии, като възобновяемата енергия.

Фондовете с официална политика за ESG посочват редица предизвикателства при правилното ѝ прилагане. Основната сред тях е липсата на ясни регулаторни стандарти около инвестирането в ESG, което 37% от анкетираните наричат „значително предизвикателство“.

Други притеснения включват качеството на данните и оценките на ESG и опасенията относно грийнуошинга, където ползите за околната среда от дадена инвестиция може да са подвеждащи.

„Има липса на прозрачност, което представлява риск за репутацията“, се казва в доклада, цитирайки фокусиран върху развитието суверенен фонд в Близкия изток.

В опит да се избегнат подобни ситуации, повече държавни фондове се стремят да инвестират в така наречените „въздействащи“ проекти, където резултатите се определят от измерими показатели, които могат да бъдат проверени и проследени във времето.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ