ESG News

MAE прогнозира рекорден ръст на мощностите за възобновяема енергия

Според експертите на MAE през настоящата година ще станем свидетели на най-голямото увеличение на нови мощности в историята

Споделяне:

Енергията, добивана от възобновяеми енергийни източници, се очаква да скочи с 1/3 през тази година. Това се случва на фона на високите цени на изкопаемите горива и растящите инвестиции в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Според новия доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), стимулите за повече инвестиции в сектора се дължат както на правителствени политики, така и на опасенията за енергийната сигурност на държавите по света.

Според експертите от агенцията, през настоящата година ще станем свидетели на най-голямото увеличение на нови мощности в историята – от 440 GW (бел. ред. гигавата), или с 107 GW повече спрямо година по-рано. Ръстът ще продължи и през следващата 2024 г., като в края на периода светът ще разполага с капацитет от 4 500 GW възобновяема енергия, равняващ се на общата енергийна мощност на Китай и САЩ.

Ръст на инвестициите във възобновяеми енергийни източници се отчита навсякъде по света

По данни на MAE, ръст на инвестициите във възобновяеми енергийни източници се отчита навсякъде по света. Това е отговорът на държавите от Европа на енергийната криза, възникнала след руската инвазия в Украйна. Правителствените политики на САЩ и Индия през следващите две години ще насочат милиарди долари към сектора. Китай, от своя страна, ще е безспорен лидер, като общо 55% от добавената енергия, добивана от ВЕИ, ще идва именно оттам през 2023 и 2024 г.

Според данни от доклада, слънчевите фотоволтаици ще съставляват 2/3 от новите мощности по света през 2023 г., като този дял ще продължи да нараства и през 2024 г.

Ръстът в инвестициите във ВЕИ идва и от високите цени на електроенергията, което кара все повече компании и домакинства да разполагат фотоволтаични системи на покривите си. В същото време, производственият капацитет на слънчевите фотоволтаични системи се очаква да се удвои до 1 000 GW годишно до 2024 г.

През настоящата година се прогнозира и сериозен ръст (от близо 70%) на новите мощности за производство на енергия от вятър. Сериозното повишение идва на фона на завършването на големи инвестиции в сектора, отложени по време на пандемията от COVID-19.

Какво се случва в Европа?

Новоинсталираните мощности от фотоволтаични системи и вятърни генератори са спестили на потребителите в Европа 100 млн. евро през 2021-2023 г. Според експертите на MAE, без инвестициите в сектора в последните години, днес цената на електричеството трябваше да е с 8% по-висока от настоящата.

Не пропускайте: 

Броят на плаващите соларни ферми нараства и в САЩ

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ