ESG News

Лондон ще инсталира над 100 фонтана за питейна вода

Кметът Садик Хан иска да намали до минимум използването на пластмасови бутилки за еднократна употреба

Споделяне:

Кметът на Лондон Садик Хан стартира партньорство с Thames Water за инсталиране на мрежа от повече от 100 фонтана за питейна вода в оживените и достъпни райони на Лондон. Това е част от по-широка кампания, започната от кмета за намаляване на броя на използваните в столицата пластмасови бутилки за еднократна употреба и осигуряване на безплатен достъп до здравословна чешмяна вода.

Статистиката показва, че средно един лондончанин купува повече от три пластмасови бутилки с вода всяка седмица – поразителните 175 бутилки всяка година на човек. Общо около 7.7 млрд. пластмасови бутилки се купуват в Обединеното кралство всяка година, което води до значителни количества пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Кметът желае лондончани да направят малки промени в навиците си, които могат да имат голямо въздействие върху околната среда – като презареждане на бутилки за многократна употреба с чешмяна вода, вместо ненужно да купуват нови такива за еднократна употреба.

„За да подкрепим това, ние подобряваме достъпа до питейна вода на обществени места чрез схемата Refill London, която насърчава многото ресторанти, кафенета и бизнеси в Лондон да предлагат безплатни зареждания, както и да има фонтани за питейна вода, улеснявайки лондончани и посетителите на столицата да презареждат в движение“, казва кметът.

Той е поканил лондонските квартали и публични и частни собственици на земи да кандидатстват за поставяне на фонтани за питейна вода. Кметът и Thames Water ще покрият разходите за покупката и монтажа им. Те ще бъдат собственост на Thames Water, която ще поддържа и почиства фонтаните в продължение на най-малко 25 години.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ