ESG News

Лидерите от Г-20 се съгласиха за утрояване на възобновяемата енергия до 2030 г.

Те, обаче, отново не успяха да определят конкретни цели за намаляване на изкопаемите горива

Споделяне:

Лидерите от Г-20 се съгласиха в събота да преследват утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г. и приеха необходимостта от постепенно намаляване на енергията от въглища. Те обаче не успяха да определят основни цели в областта на климата, съобщава Ройтерс.

20-те големи световни икономики са имали разногласия относно ангажиментите за намаляване на използването на изкопаеми горива, намаляване на емисиите на парникови газове и увеличаване на целите за възобновяема енергия.

Сред решенията, които предизвикаха разногласия, бе и предложението на западните държави да утроят капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. и да намалят емисиите на парникови газове с 60% до 2035 г., на което се противопоставиха Русия, Китай, Саудитска Арабия и Индия по време на срещи на ниво шерпи.

В декларацията, приета от лидерите на Г-20 в първия ден от двудневната среща на върха в Ню Делхи, не се споменава намаляване на парниковите емисии. В нея се казва, че страните-членки “ще преследват и насърчават усилията за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб… в съответствие с националните обстоятелства до 2030 г.”

Страните-членки на Г-20 генерират над 80% от глобалните емисии

Емисиите, които генерират заедно всички страни от Г-20, представляват 80% от глобалните емисии. Кумулативните усилия на групата за декарбонизация са от решаващо значение в глобалната борба срещу изменението на климата. Разговорите за климата на срещата на върха на блока са наблюдавани внимателно от света преди срещата на върха на ООН за климата COP28 в Обединените арабски емирства по-късно тази година.

Относно постепенното намаляване на изкопаемите горива, в декларацията се казва, че лидерите “признават значението” на ускоряването на мерките, които ще помогнат за прехода към енергийни системи с ниски емисии, “включително ускоряване на усилията за постепенно намаляване на енергията от въглища, в съответствие с националните обстоятелства”. Блокът не успя да постигне консенсус по време на предишни министерски срещи по околната среда и енергетиката. Декларацията също така не се ангажира с постигане на нетни нулеви ангажименти по-бързо от 2050 г. – нещо, за което страните от Г-7 настояваха.

Потвърждаваме нашия ангажимент за постигане на глобални нетни нулеви емисии на парникови газове/въглеродна неутралност до или около средата на века, като същевременно вземаме предвид най-новите научни разработки и в съответствие с различните национални обстоятелства”, се казва в декларацията.

В нея също така се отбеляза необходимостта от предоставяне на евтино и устойчиво финансиране на развиващите се страни, за да подкрепи прехода им към по-ниски емисии.

ЕК настоява международната общност да въведе глобално ценообразуване на въглеродните емисии

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска в събота лидерите от Г-20 да се присъединят към предложение за установяване на глобални цени на въглеродните емисии. Много държави използват цена на въглерода, за да помогнат за постигането на целите си в областта на климата под формата на данък или в рамките на система за търговия с емисии (ETS) или система за ограничение и търговия.

Според доклад на Световната банка в момента има 73 действащи инструмента за ценообразуване на въглеродните емисии, които покриват около 23% от глобалните емисии на парникови газове.

Изменението на климата е причинено от човека. Така че това означава, че можем да се справим с него. За целта се нуждаем от иновации, инвестиции в зелени технологии, възобновяем енергиен капацитет и енергийна ефективност… На Г-20 поканих лидерите да се присъединят към призива за глобално ценообразуване на въглеродните емисии “, написа Урсула фон дер Лайен в социалната медия X, известна преди като Twitter.

Лейен настоява международната общност да въведе глобално ценообразуване на въглеродните емисии, за да ускори прехода към нисковъглеродна икономика. Говорейки на откриващата сесия на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, Лейен каза, че „Системата за търговия с емисии“ на ЕС е помогнала за намаляване на емисиите с 35% от 2005 г. насам, като същевременно е генерирала повече от 152 милиарда евро (162,6 милиарда долара) приходи.

Прочетете още:

Държавите от Г-20 не успяха да се споразумеят за целите за намаляване на емисиите

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ