ESG News

Летище София получи акредитация за управление на въглеродните емисии

Столичната аерогара пое ангажимент да стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Споделяне:

Летище София получи акредитация „Ниво 3 – Оптимизиране“ за управление на въглеродни емисии след продължила близо 6 месеца процедура, с което става първото в страната с това ниво. Програмата за въглеродна акредитация на летищата Airport Carbon Accreditation (ACA) е единствената институционално одобрена глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродните емисии на летищата. Тя независимо оценява усилията им да управляват и намаляват въглеродните си емисии чрез 6 нива на сертифициране: “Картографиране”, “Намаляване”, “Оптимизиране”, “Неутралност”, “Преобразуване” и “Преход”.

Третото ниво в тази програма обхваща управлението на емисиите не само на аерогарата, но и на партньори и трети заинтересувани страни, които имат дейност на летището, като например компании, отговарящи за наземно обслужване, градски транспорт от и до Летище София, карго фирми, наематели. Със същото ниво 3 в Европа са големи международни летища, като Мюнхен (ключов партньор в концесията на летище София), Хийтроу, Истанбул, Барселона и други.

Сертификацията е част от мерките за управление на въздействието върху околната среда на летището. Изготвен е план за управление на емисиите, като първите предвидени мерки са поставяне на енергоспестяващо осветление на Терминал 2, ново LED осветление на перона и поетапна замяна на превозните средства с изцяло електрически.

48.2% от глобалния въздушен трафик минава през акредитирани по програмата летища, които са общо 396, като 153 от тях са акредитирани с Ниво 1, други 92 имат Ниво 2, Ниво 3 имат 67, 58 Ниво 3+ и съответно 14 летища са постигнали ниво 4, а 12 – Ниво 4+.

„Околната среда е една от ключовите ни ценности не само за “COФ Кънект”, но и за Meridiam, които стоят зад нас в този проект с голям потенциал. Предстои значителна трансформация, която включва разширяване на въздушната свързаност, значително подобряване на инфраструктурата и развитие на екипа, като всичко това съобразяваме с екологичните и социални аспекти. Акредитацията е важна стъпка от ангажимента ни към околната среда, ще продължим да надграждаме в следващите години“,  каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ