ESG News

Летище София получи акредитация за управление на въглеродните емисии

Столичната аерогара пое ангажимент да стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Споделяне:

Летище София получи акредитация „Ниво 3 – Оптимизиране“ за управление на въглеродни емисии след продължила близо 6 месеца процедура, с което става първото в страната с това ниво. Програмата за въглеродна акредитация на летищата Airport Carbon Accreditation (ACA) е единствената институционално одобрена глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродните емисии на летищата. Тя независимо оценява усилията им да управляват и намаляват въглеродните си емисии чрез 6 нива на сертифициране: “Картографиране”, “Намаляване”, “Оптимизиране”, “Неутралност”, “Преобразуване” и “Преход”.

Третото ниво в тази програма обхваща управлението на емисиите не само на аерогарата, но и на партньори и трети заинтересувани страни, които имат дейност на летището, като например компании, отговарящи за наземно обслужване, градски транспорт от и до Летище София, карго фирми, наематели. Със същото ниво 3 в Европа са големи международни летища, като Мюнхен (ключов партньор в концесията на летище София), Хийтроу, Истанбул, Барселона и други.

Сертификацията е част от мерките за управление на въздействието върху околната среда на летището. Изготвен е план за управление на емисиите, като първите предвидени мерки са поставяне на енергоспестяващо осветление на Терминал 2, ново LED осветление на перона и поетапна замяна на превозните средства с изцяло електрически.

48.2% от глобалния въздушен трафик минава през акредитирани по програмата летища, които са общо 396, като 153 от тях са акредитирани с Ниво 1, други 92 имат Ниво 2, Ниво 3 имат 67, 58 Ниво 3+ и съответно 14 летища са постигнали ниво 4, а 12 – Ниво 4+.

„Околната среда е една от ключовите ни ценности не само за “COФ Кънект”, но и за Meridiam, които стоят зад нас в този проект с голям потенциал. Предстои значителна трансформация, която включва разширяване на въздушната свързаност, значително подобряване на инфраструктурата и развитие на екипа, като всичко това съобразяваме с екологичните и социални аспекти. Акредитацията е важна стъпка от ангажимента ни към околната среда, ще продължим да надграждаме в следващите години“,  каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ