ESG News

Климатичните сътресения заплашват хранително-вкусовия сектор

Природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трлн. долара в световен мащаб през последните 50 години

Споделяне:

Уязвимостта на световния хранително-вкусов сектор се повишава и се очаква тази тенденция да продължи, което до голяма степен се дължи на изменението на климата. През последните месеци се наблюдават необичайни топлинни вълни в някои западноевропейски държави, множество пожари в САЩ, рекордно високи температури, които причиняват суша в Африка, Индия, Китай и много други случаи на климатични сътресения. Това се посочва в доклад на кредитния застраховател Coface.

В контекста на предизвикателствата, пред които е изправен световният хранително-вкусов сектор заради инфлацията, войната в Украйна и множество болести, като африканската чума по свинете и избухването на огнище на брашнеста мана, Coface прогнозира възможни рискове за този отрасъл в следствие от необичайната промяна в климата.

На първо място тези явления ще окажат сериозно влияние върху производствените и финансови рискове, свързани със загуба на реколтата за производителите. Световната метеорологична организация (ВМО) изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трлн. долара в световен мащаб през последните 50 години. Очаква се настоящите рискове за хранително-вкусовия сектор да доведат до свиване на световното производство на зърнени култури през 2022 – 2023 г.

Освен различните предизвикателства, с които се сблъсква секторът, включително климатични бедствия, рязко покачване на цените на суровините и затруднения в снабдяването, Coface отчита още един важен фактор, който допринася за по-ниското глобално производство – липса на стимули за земеделците. Прогнозира се, че страните производители на зърнени култури, като Китай, може да забавят леко производството си на пшеница (-1.4% на годишна база) поради стагнацията на доходността (-0.7% на годишна база).

На второ място, глобалната продоволствена сигурност е силно застрашена от инфлационния натиск и протекционистични мерки поради свиване на селскостопанската търговия. Това ще доведе до смущение в световните вериги за създаване на стойност в селското стопанство.

„Свиването на световната търговия на зърнени култури подчертава инфлационна вълна и инспекулативни тенденции. Виждаме спад в сектора от 2.6% в световен мащаб за 2022 – 2023 г. Това се дължи и на прекъсването на доставки от Украйна, наред с ограниченията, наложени от Русия“, коментира Пламен Димитров, управител на Coface България.

Според него настоящото отсъствие на Украйна от веригите за доставка на зърно и евентуалното такова през следващия сезон ще доведе до преориентиране на доставчиците. „Русия вероятно ще се опита да се утвърди като алтернатива на украинския внос на зърно за държавите, които не са предприели санкции срещу нея“, казва още той.

В допълнение, спадът в производството, дължащ се на ограниченото използване на торове поради високите цени, е възможно да предизвика някои производители на зърнени култури да увеличат площта на посевите, за да компенсират загубите на добиви. Това е т.нар. стратегия на екстензивно земеделие, но е възможно да крие своите рискове. Бразилия, например, може да бъде изкушена да разшири посевите си в районите на тропическите гори, което ще увеличи обезлесяването в Амазония.

Предстои да се разбере дали земеделските производители ще преминат към биологично производство, с ограничена употреба на торове, особено в развити икономики като Европа.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ