Празниците са радостен период, който обаче може да бъде изпълнен и със стрес и безпокойство. Лесно е да прекалим с пазаруването на храна по празници, но истината е, че голяма част от нея остава неупотребена и често се изхвърля на боклука. Разхищението на храна не е проблем, който срещаме само по празниците, а и като цяло в ежедневието ни. Според данни на Евростат през 2022 г. средното разхищение на храна в ЕС на човек е 128 кг. годишно.
Освен че харчим излишно, извхрълянето на храна допринася за замърсяването на околната среда и изменението на климата, отделяйки парникови газове в атмосферата. Намаляването на хранителните отпадъци намалява емисиите на метан от сметищата, като по този начин намалява вашия въглероден отпечатък и пести енергия и ресурси. От друга страна колкото по-малко храна се разхищава, толкова по-лесно ще бъде да се посрещнат нуждите на човечеството в следващите десетилетия.
И така, как да вземаме решения, които подкрепят устойчивостта, и като потребители да вървим по пътя на устойчивостта в собствените си домове? С малко планиране и разумно пазаруване, можете да решите бързо и лесно този проблем. Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза, за да станете по-отговорни потребители и да допринесете за опазването на планетата:
Планирането
Най-лесният начин да намалите до минимум разхищението на храна е да планирате предварително покупките си. Намаляването на вашите отпадъци изисква известно планиране, но не толкова много – план за храната ви за следващите няколко дни, списък за пазаруване с необходимите продукти и торби за многократна употреба, които да напълните с храна в магазина. Важно е да пазарувате по списък и да се придържате към него. Така няма опасност да правите импулсивни покупки, защото даден продукт е на промоция, въпреки че в момента нямате нужда от него.
Пазаруването
Ако сте домакин, винаги взимайте предвид броя на хората, за да прецените колко храна всъщност ще ви трябва. Също така е много важно да не пазарувате гладни, защото именно тогава сме склонни да купуваме най-много излишни неща, които няма да можем да потребим в срок и ще трябва да изхвърлим. Това ще се отрази положително и на вашия бюджет.
Хубаво е да пазарувате от местни производители. Всички обичаме удобството на пазаруването онлайн, но когато пазарувате от малките магазинчета за месо, млечни продукти и т.н., вие подкрепяте местния малък бизнес и избягвате всички тези опаковки!
В кухнята
Разумното потребление на енергия е друг момент, на който можете да обърнете внимание. Фурните използват значително количество енергия. Когато печете, опитайте се да планирате графика си така, че да имате няколко ястия във фурната едновременно. При печката е важно да използвате правилния тиган. Всъщност използването на тиган с правилния размер (вместо такъв, който е твърде голям за горелката) може да помогне за намаляване на загубата на енергия с до 40%.
Когато става въпрос за притопляне на храна, изберете микровълновата печка вместо фурната. Това може да спести до 80% от потреблението на енергия. И накрая, когато дойде време за миене на съдове, по-добре е да пуснете пълна съдомиялна машина, вместо да миете всичко на ръка поотделно.
Внимателното отношение към използването на уредите ви също е добър начин да намалите сметките си за електроенергия. Можете например да настроите термостата си по график, така че топлината да е по-ниска, когато не сте вкъщи или докато спите. Ако пътувате, настройте термостата възможно най-ниско, докато отсъствате. Това ще се отрази положително на сметките ви за енергия!
Повторно използване
Ако все пак сте прекалили с пазаруването и хладилникът ви е пълен с храна, има много креативни начини да използвате остатъците от храна като ги превърнете в нови ястия. Използвайте например остатъците от колбаси или пилешко, за да направите сандвичи, супа или салата. С останалите зеленчуци можете да направите гювеч или фритата. Също така можете да използвате пилешки или агнешки кокали, за да направите бульон, който може да се използва за супи, яхнии и сосове.
Ако имате твърде много храна, която да използвате веднага, замразете я за по-късна употреба. Замразете останал сос или картофено пюре в малки кутии, които могат да бъдат размразени и притоплени по-късно.
Компостирането е друг чудесен начин да използвате остатъците от храна, сред които кори от зеленчуци, плодови сърцевини и черупки от яйца. Компостирането може да създаде богата на хранителни вещества почва за вашата градина или растения.
Не забравяйте, че всяко малко усилие, може да доведе до голяма промяна!