ESG News

Изграждат фотоволтаичен парк край Кюстендил

Одобрени са над 20 общински сгради, на чиито покрив ще се изграждат фотоволтаични системи

Споделяне:

Община Кюстендил ще изгради фотоволтаичен парк на свой терен от около 200 дка. Новината съобщи кметът на града Петър Паунов, цитиран от Kmeta.bg. Избраният терен се намира в местността Сабеславица в землището на село Горна Гращица.

Одобрени са над 20 общински сгради, на чиито покрив ще се изграждат фотоволтаичните системи. От общината планират да обявят покана към заинтересовани инвеститори за подписване на договор. До 22 февруари в деловодството на община Кюстендил желаещите да изграждат обекта могат да подадат документи за участие.

“Водещи ще бъдат цената на правото на строеж, срокът на изпълнение, инвестицията, разбира се, социалните придобивки, които ще бъдат за общината и гражданите. Изключително важен проект. Това е терен, който няма как да стане земеделски, камениста е почвата, това е теренът, на който щеше да се изгражда завод за изгаряне на отпадъци”, поясни Паунов.

Предстои и изграждане на завод за слънчеви панели

В края на миналата година кметът обяви, а Общинският съвет взе решение за стартиране на процедурата, за изграждане на завод за слънчеви панели в землището на близкото с. Жиленци. В бъдещото предприятие ще работят около 100 души, а първоначално в този тип производство ще бъдат обучени 150 души.

Българската компания AE Solar Horizon, част от германската AE Solar, е поискала разрешение за придобиване на парцел от 50 000 кв.м в индустриална зона Жиленци, като планираното съоръжение ще се простира на терен от 12 000 кв.м. Компанията ще инвестира над 20 млн. лв. в изграждане на завода за фотоволтаичните панели с общ капацитет 1000 мегавата годишно и център за научноизследователска и развойна дейност. Предвижда се изграждане на зарядни станции за поне 10 електромобила.

От AE Solar предлагат още да поставят соларни панели на всички общински сгради в града, които ще се захранват със зелена енергия.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ