Heineken обяви плановете си да инвестира £25 милиона (USD$32 милиона) за инсталиране на термопомпи и топлинна мрежа в своята пивоварна в Манчестър, в ход, насочен към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и по-ниски емисии, съобщава изданието ESG Today.
Новата система ще замени парните котли, захранвани с природен газ, в пивоварната с мощност от 700 милиона литра годишно с термопомпи, захранвани с електричество, и ще включва разпределителна и рекуперативна тръбна мрежа за абсорбиране на топлина от множество процеси, като уловената топлина се използва повторно за варене и опаковане.
От компанията посочват, че проектът се очаква да бъде завършен до края на 2024 г. и ще доведе до 45% намаление на природния газ, подкрепяйки целите на компанията за климата, които включват достигане на нетна нула в собственото производство до 2030 г. и в пълната верига на стойността, „от ечемик до кюлче“ – до 2040 г.
Искаме да създадем по-добър свят и трябва да действаме сега, ако искаме да изпълним нашите амбиции за нула нето до 2030 г. Термопомпите са ключова технология в нашето пътуване към декарбонизиране на нашите пивоварни и ни позволяват да създадем кръгов процес с излишната топлина, която се създава по време на процеса на варене”, коментира Челси Вроу, ръководител на отдела за устойчивост в HEINEKEN UK.
Системният доставчик GEA ще проектира, достави и инсталира новата мрежа и ще модифицира наследеното технологично оборудване на Heineken.
Възможността да правим всичко това вътрешно ни прави по-надежден партньор на HEINEKEN, който е наистина сериозен по отношение на своите цели за устойчивост. Надяваме се, че този подход ще насърчи други компании да последват техния пример”, заяви Матю Хадуен, мениджър продажби пивоварна в отдела за течни и прахообразни технологии на GEA.