ESG News

Германия ще има най-големия стадион със слънчева енергия

Съоръжението ще бъде въглеродно-неутрално благодарение на огромна соларна система и използване на отпадъчна топлина

Споделяне:

Властите във Фрайбург, Германия, обявиха, че е в ход проект за изграждане на фотоволтаична система на покрива на местния стадион „Европа Парк“. Когато бъде изградена, това ще бъде най-голямата по рода си в Германия и една от най-големите в света, което ще допринесе за цялостната устойчива енергийна схема на спортното съоръжение, пише TheMayor.EU.

Фотоволтаичните клетки се монтират с инвестиции от местната енергийна компания Badenova AG, местната власт и спортен клуб „Фрайбург“. Според изявление на кмета Мартин Хорн инсталацията ще струва около 2.3 млн. евро.

Инсталацията ще бъде разположена върху площ от 15 000 квадратни метра и ще включва 6 000 индивидуални соларни модула. Приблизителната им обща мощност е около 2.3 милиона киловата годишно, което трябва да покрие изцяло нуждата на стадиона от електричество и да го направи въглеродно-неутрален.

„Европа Парк“ – стадионът на бъдещето

Един от най-интересните факти за „Европа Парк“ е, че той има стабилна устойчива енергийна схема, която трябва да направи съоръжението въглеродно неутрално. Освен фотоволтаичната инсталация, която в момента се изгражда на покрива, стадионът използва отпадна топлина от близката индустриална зона.

Според официални източници тези два компонента трябва да могат да покрият годишното потребление на енергия на стадиона. На паркинга са поставени редица станции за зареждане на електрически превозни средства. В същото време обаче има и дизелов генератор, ако има енергиен недостиг. Генераторът е специално насочен към захранване на телевизионни предавания.

Местният футболен отбор ФК „Фрайбург“ играе на „Драйзамщадион“ от 1954 г., но с настъпването на новия век структурата се оказа остаряла и зле оборудвана. През 2012 г. местният съвет гласува изграждането на нов стадион и работите започнаха официално в началото на 2020 г.

„Европа Парк“ беше официално открит през октомври 2021 г., когато „Фрайбург“ изигра приятелски мач с ФК „Сейнт Паули“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ