ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ЕП прие облекчаването на регулациите за нови геномни технологии

Законодателите се съгласиха да създадат две категории геномни техники

Споделяне:

Три месеца преди края на законодателния си мандат Европейският парламент одобри изменения на новите правила за силно противоречивите нови геномни технологии, предава Euractiv. Текстът бе одобрен от пленарната зала с 307 гласа „за“ срещу 263 „против“ и 41 „въздържал се“. Междупартийното мнозинство подкрепи облекчаване на правилата за геномните технологии, които в момента попадат в по-рестриктивната рамка за генетично модифицирани организми (ГМО).

Депутатите от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и либералната група „Обнови Европа“ подкрепиха с огромно мнозинство текста, докато Зелените и левицата почти единодушно го отхвърлиха.

Гласовете на социалистите и демократите и европейските консерватори и реформисти бяха разделени по географски признак. Много социалисти от Южна Европа – за разлика от техните северни колеги, подкрепиха закона, докато редица евродепутати консерватори и от ЕНП от източноевропейските страни,  гласуваха против предложението.

Две категории геномни технологии

Законодателите се съгласиха да създадат две категории геномни техники. Първият вид са равностойни на конвенционалните, които ще бъдат освободени от правилата за ГМО. Като такива ще се класифицират растения с не повече от 20 генетични модификации. Те ще бъдат описани в публично достъпен списък.

Вторият вид са останалите растения, създадени чрез геномни техники, за които ще се прилагат разпоредбите за ГМО, но процедурите за оценка за риска за тях ще бъдат ускорени, за да бъдат стимулирани производителите на семена да ги създават.

И двата типа ще бъдат забранени за предлагане като био храни. В преговорния мандат на парламента е предвидена и забрана за патентоване на сортове, създадени чрез нови геномни технологии.

Евроепутатите искат всички продукти с използване на геномна техника да бъдат задължително етикирани. Предложението на Комисията беше ограничено само до семената.

Комисията остави без отговор въпроса за патентите, но евродепутатите се съгласиха да въведат пълна забрана на патентите за геномни техники, за да избегнат правна несигурност, увеличени разходи и нови зависимости за фермерите и животновъдите.

Какво предстои?

Сега топката е в полето на Съвета на ЕС. Часове след гласуването в Европейския парламент държавите-членки на ЕС се опитаха, но не успяха да сключат сделка, тъй като остават разделени относно патентите. Според източници, запознати с дискусиите, белгийското председателство на Съвета е въвело няколко промени, за да подсили разпоредбите относно патентите, които Испания предложи през декември, когато беше ротационен председател.

Ако страните от ЕС не постигнат споразумение през следващите няколко дни, е много малко вероятно законодателството да бъде одобрено преди изборите за ЕС през юни“, заяви пред Euractiv Паскал Канфин, който е председател на комисията по околна среда на Европейския парламент (ENVI).

Смесени реакции

Европейската асоциация на индустрията за семена Euroseeds отпразнува резултата, като го нарече “значителна стъпка напред за селскостопанските иновации и устойчивост в Европа“. Асоциацията на фермерите в ЕС  заяви, че новите геномни техники ще помогнат на селското стопанство

да съгласува производството и адаптирането към изменението на климата и че третирането им като ГМО е анахронично от гледна точка на науката и фермерите“.

Междувременно активистката на Грийнпийс Ева Корал коментира, че

няма надеждно доказателство, че геномните техники могат да издържат на въздействието на изменението на климата“.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ