ESG News

Европейска нощ на учените 2022 с ново издание

На 30 септември ще се проведе Европейска нощ на учените 2022 – SEARCH в цялата страна

Споделяне:

„Европейска нощ на учените“ ще се осъществи отново, след едногодишно прекъсване, и ще срещне любители и млади изследователи със стотици учени от цялата страна, които ще споделят за своята мотивация да поемат по пътя на науката. Очаквайте интересни, забавни, весели и обучителни демонстрации, опити, игри, лекции, презентации и много други активности, организирани от образователни институции и организации от над 25 населени места в България.

Събитието ще бъде на 30 септември 2022 със занимания наживо и онлайн. Учени ще разказват за новостите в техните изследователски сфери и за цялостната роля на науката в живота на хората, както ще коментират актуални новини от света на науката и технологиите. Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH – Science + Environment + Art = Resilience.

Програма и локации

Пълната програма можете да намерите ТУК. Всеки може да се включи в събитието от всяка точка на света, тъй като ще бъде излъчено в реално време онлайн ТУК. Наживо програмата ще бъде реализирана на 11 локации в София и още над 25 в цялата страна: Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други.

Централната локация за провеждане на събитията в гр. София ще бъде Mall of Sofia на бул. Стамболийски 101 A, където на 3 етаж, пред кино Синема сити, в 12:00 ч. ще се състои официалното откриване, както и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. Там можете да откриете специално оборудвани щандове за демонстрации и експерименти, както и обособения Европейски кът, където ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия. Ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в гр. София. Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта – Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

#ERN22SEARCH

Проектът за Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Тази година тематичният фокус ще бъде стъклото, в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Стъклото е най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи.

С Резолюция на Общото събрание на ООН, 2022 г. е обявена и за Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР). В България беше сформиран Национален организационен комитет за отбелязване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие чрез събития, които ще популяризират постиженията на фундаменталните науки и приложенията им за решаването на редица проблеми, пред които човечеството и в частност българското общество са изправени днес.

В тазгодишното издание на Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма “Хоризонт Европа” 2021 – 2027 на Европейския съюз.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ