ESG News

Европа има нужда от три пъти повече рециклирана пластмаса

Споделяне:

Количествата рециклирана пластмаса в Европа трябва да се увеличат повече от три пъти спрямо сегашните си нива, за да могат всички компании за безалкохолни напитки да могат да използват такъв материал за своите бутилки. За това предупреди водещата компания от бранша – британската Suntory Beverage and Food GBI, част от японския гигант за пивоварство и дестилиране Suntory, съобщава БТА.

Компанията потвърди, че до края на годината всички нейни бутилки с вместимост от 500 милилитра, с изключение на капачката и етикета, ще бъдат направени от изцяло рециклирана пластмаса, известна още като полиетилентерефталат (PET).

„Решението на Suntory Beverage and Food GBI е резултат от години упорита работа и докато достигането на този етап е повод за празнуване, все още трябва да се направи много по отношение на инфраструктурата за рециклиране“, каза Лиз Нибоер, ръководител на отдела за устойчивото развитие в компанията.

Рециклираната пластмаса има средно 79% по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с необработената пластмаса от суровини. Suntory изчислява, че преминаването към производство с изцяло рециклирана пластмаса ще спести около 36 000 тона въглероден диоксид годишно, който няма да бъде отделен в атмосферата.

Европа произвежда около 1.3 млн. тона PET с качество, необходимо за опаковане на храни и напитки. За да могат всички компании за безалкохолни напитки в Европа да преминат към изцяло рециклирани пластмасови бутилки, ще е необходимо производството да се увеличи с 3.56 млн. тона.

Търсенето на рециклирана пластмаса увеличава разходите на компаниите, тъй като тя е с 39% по-скъпа от необработената пластмаса от същия тип.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ