ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ЕС обяви стратегията си за масово стимулиране на улавянето на въглерод

Тя предвижда три ключови етапа на промишлено управление на въглеродните емисии през следващите десетилетия

Споделяне:

Европейската комисия обяви публикуването на стратегията си за значително увеличаване на промишления капацитет за улавяне, съхранение и използване на въглероден диоксид в целия ЕС през следващите няколко години, което представлява ключова част от нейния план за постигане на целите в областта на климата, включително достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., съобщава esgtoday.com.

Новата стратегия бе стартирана заедно с препоръката на Комисията във вторник за определяне на цел за 2040 г. за ЕС да намали нетните емисии на парникови газове с 90%, по пътя към въглеродна неутралност до 2050 г. Докато Комисията отбеляза, че амбициите ѝ са насочени основно към климата относно абсолютните намаления на емисиите, постигането на целите ще изисква значително увеличаване на способността за улавяне, съхранение и използване на CO2, особено за справяне с емисиите от трудни за декарбонизиране промишлени процеси и сектори като транспорт и селско стопанство.

По-конкретно, Комисията предложи разработването на най-малко 50 милиона тона годишно (mtpa) капацитет за съхранение на CO2 до 2030 г., като новото стратегическо съобщение посочва, че това ще трябва да се увеличи значително до 280 mtpa до 2040 г. и отново до 450 милиона тона до 2050 г.

Промишленото управление на въглерода обхваща улавянето на въглерод от изгаряне на изкопаеми горива, промишлени процеси, биогенни емисии или директно от въздуха. Стратегията на Комисията се фокусира върху разработването на тези технологии, както и върху регулаторната и инвестиционната рамка за тяхната подкрепа.

Европейската промишленост работи усилено за намаляване на емисиите си, но има определени сектори, в които процесите са особено трудни за адаптиране и промените са скъпи за прилагане. Поради тази причина трябва да насърчим иновациите в технологиите за улавяне, транспортиране и съхранение на въглерод, за да ги превърнем в ефективно решение за климата. Ускоряването на тяхното внедряване би ни помогнало да изпълним нашите климатични амбиции, като същевременно повиши конкурентоспособността на нашата индустрия, особено във времена на значителни геополитически промени”, коментира Марош Шефчович, изпълнителен вицепрезидент по Европейска зелена сделка.

Новата стратегия се фокусира върху три основни технологични пътя

Те включват улавяне на CO2 за съхранение (CCS), улавяне на CO2 за използване (CCU) като заместител на базирания на изкопаеми въглерод в синтетични продукти, химикали или горива и отстраняване на биогенни или атмосферен CO2 от атмосферата за постоянно съхранение.

Съобщението също така подчертава необходимостта от създаване на транспортна инфраструктура за CO2 като ключов фактор за всяка от тези технологии, с приблизително 7300 км инфраструктура и над 12 милиарда евро инвестиции, необходими до 2030 г., нарастващи до 19 000 км и 16 милиарда евро през 2040 г.

Стратегията на Комисията също така предвижда три ключови етапа на промишлено управление на въглеродните емисии през следващите десетилетия, започвайки с разгръщането на най-малко 50 mtpa капацитет за съхранение до 2030 г. заедно със свързаната тръбопроводна, корабна, железопътна и пътна инфраструктура, достигайки икономическа жизнеспособност за повечето регионални вериги за стойност на въглеродните емисии.

Целта е CO2 да се превърне в търгуема стока за съхранение или използване в рамките на единния пазар на ЕС и до една трета от уловения CO2 да се използва до 2040 г. В последния етап, след 2040 г., управлението на промишлените въглеродни емисии ще стане неразделна част от икономическата система на ЕС, и въглеродът, отстранен от атмосферата, се превръща в основен източник за базирани на въглерод промишлени процеси или транспортни горива.

Стратегията на комисията включва още осигуряване на инвестиции и политики в подкрепа на развитието на CCS, CCU и капацитет за отстраняване на въглерод, разработване на платформа за свързване на доставчиците на CO2 с операторите за съхранение, създаването на „инвестиционен атлас на потенциално съхранение на CO2 обекти“, разработването на политики за възприемане на използването на въглерода като промишлен ресурс и за подпомагане на механизми за промишлено премахване на въглерод, включително дали и как те да бъдат отчетени в Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS).

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ