ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ЕС се споразумя за въвеждането на граничен въглероден данък

Допълнителното облагане ще започне да действа от октомври 2023 г. и ще засегне най-много стоманата, цимента, торовете и алуминия

Споделяне:

Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение за създаване на граничен механизъм за коригиране на въглеродните емисии в Европейския съюз (ЕС). Той ще наложи данък за борба с изменението на климата, предотвратяване на „изтичането“ на въглеродни емисии и ще стимулира страните извън ЕС да увеличат своите климатични амбиции.

От гледна точка на продуктите, механизмът ще засегне секторите с най-голямо въглеродно потребление: стомана, цимент, торове, алуминий, електричество и водород, както и някои прекурсори и ограничен брой продукти надолу по веригата. Непреките емисии също ще бъдат включени в регламента по определен начин.

Как действа механизмът

Компаниите, които внасят тези стоки в ЕС, ще трябва да купуват сертификати, които да покриват включените въглеродни емисии. Замисълът на схемата е да се прилагат едни и същи цени за въглероден диоксид за задгранични фирми и местните за ЕС индустрии, последните от които вече са задължени да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Съгласно временното споразумение механизмът ще започне да действа от октомври 2023 г. нататък и първоначално ще се прилага по опростен начин – само със задължения за докладване.

Вносителят на стоките трябва да обяви емисиите, които са пряко свързани с процеса на производство, и ако те надвишават европейския стандарт, да купи “сертификат за емисии” по цената на въглеродните емисии в ЕС. Ако в страната износител има въглероден пазар, то ще се плаща само разликата.

Отложен старт

Частичното действие има за цел да се съберат данни, за да се активира след това пълният механизъм, който ще бъде въведен постепенно, успоредно с постепенното премахване на безплатните квоти, съгласно ревизираната схема на ЕС за търговия с емисии (ETS) за съответните сектори.

Това частично споразумение зависи от споразумение относно ETS реформата на ЕС. Парламентът и Съветът ще трябва официално да одобрят споразумението преди новият закон да може да влезе в сила. Това ще се случи 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ