ESG News

ЕС се споразумя за правила при отчитане на ESG

Феноменът „грийнуошинг“ трябва да спре и големите компании да отчитат реално своите екологични, социални и управленски практики

Споделяне:

Европейският съюз постигна споразумение относно изискванията за отчитане на корпоративната устойчивост на големите компании от 2024 г. Това съобщи френското председателство на ЕС. Регулаторите са все по-притеснени от компаниите, които са замесени в т.нар. Greenwashing („Грийнуошинг“), и преувеличават дейностите си, насочени към опазване на климата, с цел да привлекат инвеститори.

Членовете на Европейския парламент и правителствата на ЕС постигнаха временно споразумение за нови правила за отчитане при големите компании, каза Бруно льо Мер, министър на икономиката на Франция, който представляваше 27-те държави членки на ЕС в преговорите.

„Това споразумение е отлична новина за всички европейски потребители. Сега те ще бъдат по-добре информирани за въздействието на бизнеса върху правата на човека и околната среда“, каза Льо Мер в изявление.

„Грийнуошингът приключи“, добави той, като каза, че споразумението означава повече прозрачност за гражданите, потребителите и инвеститорите.

Комисията по правни въпроси на парламента, която участва в преговорите, заяви, че новият правилник „цели да сложи край на грийнуошинга и да положи основата за стандартите за отчитане на устойчивостта на глобално ниво“.

Котирани на борсата или непублични компании с над 250 служители и оборот от 40 милиона евро ще трябва да разкриват рисковете и възможностите за околната среда, социалните и управленските си практики (ESG) и въздействието на техните дейности върху околната среда и хората.

Някои по-малки борсово търгувани компании ще бъдат обект на по-лек набор от стандарти за отчитане, от които могат да се откажат до 2028 г., каза комисията.

„Отсега нататък да спазваш човешките права ще бъде също толкова важно, колкото и чистият баланс“, каза Паскал Дюран, който ръководи преговорите от страна на парламента.

Обявените от компаниите данни трябва да бъдат одитирани от външен изпълнител, каза Дюран, добавяйки, че правилата ще освободят място за нови играчи, които да предлагат тази услуга, а не просто да я оставят в ръцете на Голямата четворка (EY, KPMG, Deloitte и PwC), които доминират на пазара на финансовия одит.

Правилата са част от пакет, който включва „таксономия“ на това, което представлява зелената инвестиция, и оповестявания на ESG практиките на мениджърите на активи, за да подпомогнат прехода към неутрална по отношение на климата икономика.

За ратифицирането на споразумението между Парламента и Съвета е необходимо официално гласуване от страна на държавите от ЕС и парламента.

ЕС си е поставил за цел да бъде лидер в определянето на глобалните стандарти за отчитане на устойчивостта, каза парламентарната комисия.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ също предложи фирмите да правят оповестявания, свързани с климата, а новият Съвет за международни стандарти за устойчивост предложи правила за оповестяване, които се фокусират главно върху климата.

Но за разлика от ЕС, нито едно от тези предложения не изисква оповестяване на въздействието на компанията върху околната среда.

Европейската народна партия (ЕНП), дясноцентристкото политическо семейство, което доминира в Европейския парламент, изрази задоволство от сделката.

„Успяхме да избегнем тежката бюрокрация за европейските компании“, каза евродепутатът Даниел Буда, който преговаря по досието от името на групата на ЕНП.

Споразумението предвижда, че отчетите за устойчивост и финансовите отчети не трябва да се одитират поотделно.

„Настоявахме за това от самото начало. Един общ одит ще спести много пари на нашите европейски предприятия. В тези трудни времена, причинени от пандемията, енергийната криза и войната в Украйна, не трябва да ги натоварваме допълнително“, каза Буда в изявление.

CSRD ще замени настоящата Директива за нефинансово отчитане (NFRD).

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ