ЕС постави първите си правно обвързващи цели за държавите-членки за намаляване на хранителните отпадъци, като законодателите се споразумяха за 30% намаление при търговците на дребно, ресторантите, заведенията за обществено хранене и домакинствата до края на десетилетието, предава Евронюз. За преработвателите и производителите на храни целта за 2030 г. е намаление с 10%, като и двете цели се основават на средната стойност за трите години до 2023 г. Оценките на ЕС показват, че над 59 милиона тона храна се изхвърлят в кофите за боклук всяка година, което представлява загуба от 132 милиарда евро.
Реформите на рамковата директива на ЕС за отпадъците, договорени след маратонска преговорна сесия при закрити врати между евродепутати и правителствени делегати, също са насочени към текстилната индустрия. Новите хармонизирани правила за разширена отговорност на производителя (EPR) означават, че производителите на текстил и модните марки ще трябва да плащат такса, за да помогнат за финансирането на събирането, сортирането и рециклирането на отпадъци въз основа на това колко кръгови и устойчиви са техните продукти. В мярка, насочена пряко към практиките на „бързата мода“, като евтини, почти еднократни дрехи от онлайн платформи, правителствата на ЕС също имат право да адаптират тези такси въз основа на издръжливостта на облеклата.
„Бързо развиващият се пазар на електронна търговия носи много възможности, но също така представлява значително предизвикателство, особено по отношение на опазването на околната среда“, гласи договореният текст.
Законодателството дава свобода на действие за санкциониране на агресивни маркетингови стратегии, които насърчават дрехите да бъдат изхвърляни, преди да са износени, практики, които според законодателството вероятно водят до свръхконсумация на текстилни продукти и, следователно, свръхгенериране на отпадъци. Критериите, които могат да бъдат взети предвид, включват ширината на продуктовата гама, предлагана от търговеца на дребно, и предоставянето или липсата на ремонтни услуги и стимули.
Критики
Кампаниите срещу отпадъците приветстваха действията на ЕС, но бяха разочаровани от нивото на амбиция, отразено във водещите цели.
„ЕС и неговите държави-членки се ангажираха с целите на ООН за устойчиво развитие преди 10 години, включително намаляване с 50% на хранителните отпадъци по цялата верига на доставки“, казва Тереза Мьорсен, служител по политиката в базираната в Брюксел неправителствена организация Zero Waste Europe.
Групата също така критикува липсата на мерки за намаляване на отпадъците на ниво производство, отбелязвайки, че статистиката на ЕС показва, че около 11% от храната се разхищава, преди да напусне фермата.
„При действията върху текстила също има място за подобрение. Надявахме се, че държавите-членки ще се вдъхновят от съществуващите схеми във Франция и Холандия и ще подкрепят EPR с конкретни цели за постигане на кръговост“, добавя Мьорсен.
Споразумението е временно и подлежи на одобрение от правителствените министри на среща на върха на Съвета на ЕС – процедура, която обикновено е формалност.