ESG News

ЕС прие нов регламент за нулеви емисии от нови автомобили до 2035 г.

Новият регламент съдържа препратка към електронните горива

Споделяне:

Европейският съвет обяви, че е приел нов регламент, който включва изискване за 100% намаление на емисиите на CO2 от нови автомобили и микробуси, регистрирани в ЕС от 2035 г. Решението е последната голяма стъпка в приемането на по-строги стандарти за емисиите на CO2 в ЕС. Един от ключовите елементи на проекта на Европейската комисия „Fit for 55“ е предложената от ЕС стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ) с 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Новият регламент бе одобрен от Съвета и Европейския парламент през октомври 2022 г., но беше изправен пред предизвикателства при постигането на окончателното му приемане, след като Германия поиска гаранции, че двигателите с вътрешно горене ще бъдат разрешени след крайния срок до 2035 г., при условие че работят на въглеродно неутрални горива или „е-горива“.

Новият регламент съдържа препратка към електронните горива

Споразумението за използването на горива бе обявено от Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент за Европейската зелена сделка и германския министър на транспорта Фолкер Висинг през уикенда.

Според изявление на Европейския съвет новият регламент вече съдържа препратка към електронните горива, съгласно която Комисията ще направи предложение за регистриране на превозни средства, работещи с CO2 неутрални горива, след 2035 г., в съответствие със законодателството и с целта на ЕС за постигане на климатична неутралност.

В допълнение към целта за 2035 г. регламентът включва и междинни цели, изискващи намаляване на емисиите на CO2 с 55% за новите автомобили и 50% за новите ванове до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Съветът също така обяви споразумение с Европейския парламент за свързан закон “Fit for 55”, налагащ значително увеличаване на станциите за презареждане на електрически превозни средства и водородни горива в основните транспортни мрежи на Европа, целящи да позволят прехода към транспорт с нулеви емисии и елиминиране на опасения от страна на потребителите за зареждане с гориво, които биха могли да възпрепятстват преминаването към превозни средства с нулеви емисии.

„Радвам се да видя, че ЕС изпълнява обещанията си с пакета “Fit for 55″. Новите правила ще донесат възможности за авангардни технологии и ще създадат импулс за индустрията да инвестира в бъдеще без изкопаеми горива”, коментира Ромина Пурмохтари, шведски министър на климата и околната среда.

Какво представлява пакетът “Fit for 55”?

Пакетът “Fit for 55” е набор от предложения за преразглеждане и актуализиране на законодателството на ЕС и за въвеждане на нови инициативи с цел да се гарантира, че политиките на ЕС са в съответствие с целите в областта на климата, договорени от Съвета и Европейския парламент.

Пакетът от предложения има за цел да осигури последователна и балансирана рамка за постигане на целите на ЕС в областта на климата, като гарантира справедлив и социално справедлив преход.

В новите разпоредби е заложено по-бързо намаляване на квотите за емисии в системата и постепенно премахване на безплатните квоти за някои сектори. прилагане на глобалната схема за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии за международната авиация, увеличаване на средствата за модернизационния фонд и фонда за иновации и много други.

Предвижда се и създаване на нова самостоятелна система за търговия с емисии за сгради, автомобилен транспорт и горива за допълнителни сектори.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ