Европейският съюз обмисля нови схеми, с които да насърчи потребителите да намалят консумацията на месо. Сред тях са данъчни стимули и етикетиране, както и подпомагане на земеделските стопани, за да се откажат от животновъдството. Последното предложение за изкупуване на стопанства в райони с високо ниво на интензивно животновъдство е изключително спорно.
Предложенията включват облагане с допълнителен данък на продуктите от месо, наред с ДДС, което ще ги направи по-скъпи за потребителите. Подобен данък вече е въведен в Дания. Страната въведе въглероден данък от 100 евро на крава, припомня mediapool.bg.
Според ЕК животновъдството е не по-малко замърсяващо околната среда от въглищата и затова се обмислят мерките и стимулите за намаляване на консумацията на месо.
Промените в общата селскостопанска политика бяха представени на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда. Те са резултат от консултациите между земеделски производители, неправителствени организации, потребители и търговци на дребно на храни, които завършиха с три маратонски преговорни сесии през деня и нощта миналата седмица.
Субсидиране на фермерите
ЕК готви нови правила за субсидиране на фермерите в ЕС в отговор на бурните протести по-рано тази година. ЕС трябва да направи основен ремонт на общата си селскостопанска политика на стойност 387 млрд. евро, а основната дискутирана промяна е, че занапред фермерите ще се субсидират въз основа на техните доходи, а не на размера на стопанствата им.
Вместо да се отпускат преки помощи на земеделските стопани според размера на притежаваната от тях земя и да се обвързват със задължителни екологични стандарти, в доклада се препоръчва субсидиите да се предоставят на “активните земеделски стопани, които имат най-голяма нужда от тях”, въз основа на тяхната “икономическа жизнеспособност”, посочва Financial times.
Фон дер Лайен заяви пред журналисти, че ще “проучи внимателно препоръките в доклада” и той ще бъде включен във “визията” за селското стопанство и храните, която ще бъде изложена през първите 100 дни на новата Европейска комисия.
Докладът беше наблюдаван от германския академик проф. Петер Строшнайдер, който председателстваше подобна консултация в Германия през 2021 г. Той е категоричен, че “публичните средства не трябва да се харчат за тези, които не се нуждаят от тях” и защити предложението на документа да се намали консумацията на месо, като го сравни с ограниченията на скоростта, които също ограничават индивидуалните свободи.
В доклада се предлага земеделските стопани да получават стимули в рамките на ОСП за екологизиране на практиките си, както и от “Фонд за справедлив преход”, който е извън бюджета на ОСП и е предназначен за по-дългосрочни промени, като например преминаване на стопанствата към “регенеративни” или биологични методи. Трябва да се предостави и пакет от заеми в размер до 3 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, който да бъде насочен приоритетно към младите земеделски стопани.
Според Междуправителствения комитет по изменение на климата производството и дистрибуцията на храни са отговорни за между 21 и 37% от емисиите на парникови газове в зависимост от измерваните критерии. Повече от половината от тези емисии се дължат на животновъдството.