Екстремните метеорологични явления се очаква да доведат до нестабилни цени на храните през 2025 г., казаха анализатори на веригата за доставки, след като стойността на какаото и кафето се удвои през последната година.
В очевидно потвърждение на предупрежденията, че сривът на климата може да доведе до недостиг на храна, изследване на консултантската компания Inverto установи рязко покачване на цените на редица хранителни стоки в рамките на една календарна година до януари 2025. Тенденцията се свързва тясно с прояви на неочаквано време.
2024 г. вече беше обявена за най-горещата година в историята, а тенденцията към по-високи температури изглежда ще продължи и през 2025 г. От Inverto казват, че дългосрочната тенденция към по-екстремни метеорологични явления ще продължи да удря регионалните реколти, причинявайки скокове на цените.
Увеличение на цените
Най-високо е увеличението на цените на какаото и кафето, съответно със 163% и 103%, поради комбинация от по-високи от средните валежи и температури в производствените региони, според проучването.
Цените на слънчогледовото масло се повишиха с 56%, след като сушата причини лоши добиви в България и Украйна. Други хранителни стоки с рязко покачване на цените на годишна база включват портокалов сок и масло, и двете с повече от една трета, както и говеждо месо, с малко над една четвърт.
„Производителите на храни и търговците на дребно трябва да диверсифицират своите вериги за доставки и стратегии за снабдяване, за да намалят прекомерната зависимост от който и да е регион, засегнат от провал на реколтата“, посочва Катарина Ерфорт от Inverto.
През декември правителството на Обединеното кралство заяви, че сривът на климата и свързаната с него инфлация на цените на храните водят до увеличаване на броя на гладните и недохранени домакинства.
Прогнози за сътресения в глобалното селскостопанско производство и веригите за доставки
Климатолозите твърдят, че откритията на Inverto са в съответствие с техните очаквания.
„Екстремните метеорологични явления по света ще продължат да нарастват по тежест и честота в съответствие с продължаващото покачване на глобалната температура. Културите често са уязвими на екстремни метеорологични условия и можем да очакваме да станем свидетели на продължаващи сътресения в глобалното селскостопанско производство и веригите за доставки, което в крайна сметка води до опасения за продоволствената сигурност“, смята Пийт Фалон, експерт по хранителна сигурност в Метеорологичната служба и Университета на Бристол.
Макс Коц от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата заяви, че данните показват, че екстремните горещини вече влияят пряко на цените на храните.
„Миналата година показа множество примери за това явление, което се развива в реално време, тъй като екстремните горещини в Източна Азия доведоха до значително увеличение на цените на ориза в Япония и зеленчуците в Китай. Пазарните стоки също бяха силно засегнати, с екстремни горещини и суша в западноафриканските страни, произвеждащи какао, и регионите, произвеждащи кафе в Бразилия и Виетнам, което доведе до силно увеличение на цените. Докато емисиите на парникови газове действително не бъдат намалени до нетната нула, екстремните горещини и суши ще продължат да се засилват по целия свят, причинявайки по-големи проблеми за селското стопанство и цените на храните“, заяви той.