Ако искате вашата диета да бъде по-благоприятна за планетата през празничния период, нов доклад предполага, че „демитарианът“ е правилният начин. В проучване за Организацията на обединените нации (ООН) изследователите установиха, че намаляването на консумацията на месо и млечни продукти може да има по-голямо въздействие върху намаляването на замърсяването с азот, отколкото веганската диета.
Азотът е жизненоважен за растежа на растенията и се намира в синтетичните торове, използвани от фермерите за стимулиране на производството на култури. Но когато азотът изтече в околната среда, той се превръща в парников газ, който е 300 пъти по-мощен от въглеродния диоксид.
Азотът причинява ли изменението на климата?
Новият доклад, „Апетит за промяна“, предлага решения за намаляване наполовина на замърсяването с азот от селското стопанство и хранителната система в Европа. Проучването е направено от група изследователи, координирани от Центъра за екология и хидрология на Обединеното кралство (UKCEH), Европейската комисия, Бизнес училището в Копенхаген и Националния институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) на Холандия.
Appetite for Change казва, че неефективността във фермите, търговията на дребно и практиките за отпадъчни води означава, че ефективността на използването на азот от хранителната система в Европа е само 18 процента, оставяйки по-голямата част от остатъка да изтича във въздуха, водата и почвите.
Тук той преминава в различни замърсяващи форми: амоняк и азотни оксиди, които са вредни замърсители на въздуха; азотен оксид, мощен парников газ; и нитрати, които влияят върху качеството на водата.
Яденето на по-малко месо и млечни продукти може да помогне за справяне с изменението на климата
Докладът предлага намаляване наполовина на средната европейска консумация на месо и млечни продукти и преминаване към по-растителна диета, за да се намали замърсяването и да се подобри човешкото здраве.
Според изследователите хранителната система в Европа, особено животновъдството, представлява 80 процента от азотните емисии на континента. Отглеждането на зеленчуци и други растителни продукти обикновено е по-ефективно от животновъдството, изискващо по-малко земя и торове.
За да подпомогнат прехода към повече растителни диети, изследователите предлагат предоставяне на финансови стимули за храни, които имат слабо въздействие върху околната среда и приемане на договори за кетъринг в обществения сектор, които предлагат този устойчив избор на храна.
Трябва да има съгласувана комбинация от политики, насочени към производството и потреблението на храни, за да се подкрепи по-добре преходът към устойчиви системи“.
Проучването също така призовава за по-добро управление на използването на торове и съхранението на оборски тор, който съдържа азот. Изследователите също показват, че по-доброто пречистване на отпадъчните води за улавяне на азот от канализацията също би намалило емисиите и би позволило рециклираните хранителни вещества да се използват в полетата.
По-добро ли е „демитарианството“ от веганството?
Въпреки че веганството се рекламира като една от най-щадящите планетата диети, преминаването към демитиранство може да бъде по-добро за справяне със замърсяването с азот.
Нашият анализ установява, че широк пакет от действия, включително демитариански подход (намаляване наполовина на консумацията на месо и млечни продукти), е постигнал най-висок резултат в търсенето на намаляване наполовина на азотните отпадъци до 2030 г.“, казва професор Марк Сътън от UKCEH, един от редакторите на Appetite for Change.
Консумацията на протеини на средния човек в Европа значително надхвърля препоръките на Световната здравна организация. В доклада се казва, че балансираната диета с по-малко месо и млечни продукти също би подобрила храненето и би направила хората по-здрави, намалявайки търсенето на здравни услуги.