ESG News

Бургас определи общински терени за зарядни станции

Чрез търгове с тайно наддаване фирми ще могат да ползват имоти в продължение на 10 години

Споделяне:

Община Бургас определи няколко терена в рамките на града, върху които ще бъдат изградени зарядни станции за електромобили. Общинските имоти ще бъдат отдадени за срок от десет години, а наемателят ще бъде избран чрез търг с тайно наддаване, решиха общинските съветници.

Предложението на кмета Димитър Николов за отдаване на части от общински терени под наем беше допълнено след кратки дебати по време на обсъждането на точката от дневния ред, предава БТА. В изискванията на търга ще бъде добавено условие – поне 60% от зарядните станции трябва да предлагат бързо зареждане, но само ако съществува техническа възможност за това.

Предвижда се всяка от зарядните станции, които ще бъдат общо десет, да разполага с гнезда за зареждане на два автомобила. От всеки от избраните терени под наем ще се отдава площ от 25 квадратни метра.

Използващите електрически автомобили ще имат възможност да зареждат автомобилите си в Бургас, тъй като по магистрала „Тракия“ броят им е минимален“, коментира независимият общински съветник Манол Тодоров, цитиран от БТА.

Според кмета Димитър Николов трябва да се изграждат зарядни станции навсякъде в града, където има възможност.

Трафикът в страната дава възможност на Бургас да бъде хъб за зареждане при пътуване по Черноморието на Север и Юг от града. Ясно е, че в следващите 10 години ще има огромен брой електрически автомобили и по българските пътища. Нужно е да поставим основата, а след това да се надгражда с подобряване на инфраструктурата“, посочи още кметът.

В местната администрация вече е постъпило инвестиционно намерение от фирма „Грей Стоун България“, която е заявила желание да изгради мрежа от зарядни станции за електрически превозни средства в града.

Проверка на БТА показа, че два от терените, които ще бъдат отдадени под наем, се намират в кв. „Сарафово“, два са в района на Морската градина, един ще е в ж.к. „Възраждане“, по един в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“ и три в Централна градска част.

Към момента зарядните станции за електрически превозни средства в Бургас са около 40. Последните 20 бяха пуснати в експлоатация в средата на юни.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ