ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Selective focus,plastic bottle for recycle waste
Selective focus,plastic bottle for recycle waste

Европейската комисия забранява бисфенол А в опаковките на храни

Предложената забрана ще се прилага и за кутии за храна и напитки, кухненски прибори и прибори за хранене

Споделяне:

Европейската комисия започна консултация по проектопредложение за постепенно премахване на употребата на противоречивия химикал бисфенол А в материали, влизащи в контакт с храни, включително пластмасови кутии, защитни покрития за консерви и оборудване за обработка на храни, съобщава Euractiv.

Предложението следва научното становище на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който заключи през април 2023 г., че настоящите нива на експозиция на бисфенол А (BPA) представляват риск за здравето на потребителите.

EFSA определи допустим дневен прием (TDI) – количеството вещество в храната, считано за безопасно за хората – на 0,2 нанограма на килограм (ng/kg) телесно тегло, което е 20 000 пъти по-ниско от временното TDI от 4 μg/kg (или 4 000 ng/kg) телесно тегло, препоръчано в предишното становище (2015 г.).

Обществената консултация започна на 8 февруари и е отворена до 9 март. След това Комисията ще представи законодателно предложение за одобрение от държавите-членки.

Предложената забрана на веществото, което се използва широко от 60-те години на миналия век, ще се прилага за кутии за храна и напитки, кухненски прибори, прибори за хранене и артикули за контакт с храни, използвани в професионалното производство на храни.

От края на 90-те години се подозира, че бисфенол А причинява неблагоприятни последици за здравето чрез мигриране в храната.

Още забрани

От 2011 г. ЕС забрани употребата му в поликарбонатни бебешки бутилки, през 2016 г. забрани използването му в термична хартия за касови бележки, а през 2018 г. въведе допълнителни ограничения за употребата му в бутилки за пиене и контейнери за бебета и деца, бои и покрития.

Белгия, Швеция, Дания и Франция въведоха допълнителни ограничения за BPA продукти.

Следвайки примера на EFSA, Агенцията за околна среда на ЕС алармира за бисфенол А през септември 2023 г., заявявайки, че общественото излагане на химикала е много над приемливите нива на безопасност поради употребата му в пластмасови и метални контейнери за храни, бутилки за многократна употреба и тръби за питейна вода.

Различни възгледи

Бисфенол А е химикал, пораждащ особена загриженост от десетилетия, без научен консенсус относно неговата безопасност. ЕС и националните регулатори не правят изключение.

BPA е един от трите бисфенола, идентифицирани от Европейската агенция по химикали (ECHA) като ендокринни разрушители, а също и като „вещество, пораждащо много сериозно безпокойство“.

EFSA публикува научното си становище на 19 април 2023 г. В отговор Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува доклад на същия ден, в който се подчертава „различното мнение“ със заключенията на EFSA относно преразглеждането на TDI, тъй като „агенциите използват различни инструменти за оценка”.

Според научно становище на Германския федерален институт за оценка на риска, EFSA понижи TDI основно въз основа на наблюдения в проучвания върху мишки и „уместността на резултатите за човешкото здраве е под въпрос“.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ