ESG News

Бил Клинтън и визията му за устойчивостта

Бившият президент седи зад Clinton Global Initiative - организация, която събира лидери от различни сектори на обществото, за да работят заедно върху социални и екологични проблеми

Споделяне:

Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е известен със своите устойчиви инициативи, особено по време на втория си мандат като президент на САЩ. През 1997 г. той подписва Протокола от Киото, който цели да намали емисиите на парникови газове в световен мащаб. След края на своя президентски мандат през 2001 г., Клинтън продължава да работи за борба с изменението на климата.

Вярвам, че в един сложен свят сътрудничеството трябва да надделее над моделите, основани на конфликти”, казва Клинтън пред The Guardian  по време на конференцията Ресурси 2012 в Оксфорд.

Според Клинтън хората трябва да поемат инициативата, като работят заедно и поотделно, за да намалят собственото си въздействие върху околната среда. Като пример той посочва работата на биолога Ео Уилсън, чийто последен труд показва, че човечеството процъфтява чрез сътрудничество.

Клинтън смята, че селското стопанство е катализатор за социална и икономическа промяна и затова секторът е в центъра на вниманието му.

Инициативата на американския президент стартира през 2005 г. с цел да превърне идеите в действия, като създава ново пространство, където лидери от различни сектори могат да се ангажират публично, да формират партньорства и да предприемат действия заедно.

Градовете и общностите трябва да се борят с изменението на климата

Бил Клинтън има дълга хронология с инициативи за опазване на околната среда. Clinton Climate Initiative (CCI) е инициатива, която е създадена от бившия президент на САЩ през 2006 г. Целта на добрата кауза е да насърчава градовете и общностите по света да се борят с проблемите на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на въглероден диоксид и подобряване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия.

CCI работи в партньорство с градове, региони и държави, за да създаде и реализира проекти, които имат за цел да намалят емисиите на въглероден диоксид и да подобрят енергийната ефективност в големи сгради, обществен транспорт и други инфраструктури. Инициативата се фокусира и върху развиването на възобновяеми източници на енергия като слънчева и вятърна енергия, както и на енергийна ефективност в жилищни сгради и транспорт.

CCI също така работи за насърчаване на сътрудничество между градовете, за да споделят знания и най-добри практики за справяне с предизвикателствата на изменението на климата. В сътрудничество със своите партньори, CCI е създала множество проекти в различни региони по света, включително в Централна и Южна Америка, Африка, Азия и Европа.

Посещението му в Колумбия

Наскоро, глобалната инициатива на Клинтън събра лидери в Меделин, Колумбия, за да обсъдят приложими подходи към предизвикателствата в пресечната точка на здравето и климата. В рамките на срещата, която носеше заглавието „Решаване на критични проблеми в пресечната точка между здравето и климата в Латинска Америка и Карибския басейн”, лидерите призоваха за хиперлокален подход, основан на много поколения, който да овласти общностите и да ги подготви да бъдат самостоятелни и устойчиви на непредвиденото бъдеще.

Тонът на разговора е спешен, тъй като няколко лидери описаха предизвикателствата в пресечната точка между здравето и климата, като смущения в селското стопанство, екстремните температури и времето, нарастващата честота и тежест на бедствията, свързани с метеорологичните условия.

Посещението му в България

Бил Клинтън ще пристигне в България на 12 май (петък) по покана на главния изпълнителен директор на „Хювефарма” и член на Консултативния съвет на Clinton Global Initiative (CGI) Кирил Домусчиев. Те ще участват в дискусия на тема „Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения”, като ще се фокусират върху важността на продоволствената сигурност и устойчивостта.

Прочетете още:

Американски експерт ще бъде основен лектор на ESG&Friends

 

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ