ESG News

Без стари коли в центъра на София от 1 декември

Мярката се въвежда за 3 месеца

Споделяне:

С решение на Столичния общински съвет от 1 декември най-старите и замърсяващи автомобили няма да се допускат в идеалния център на София. От тази дата до края на февруари ще е в сила забраната за навлизане на превозни средства от най-ниската екологична категория, в рамките на обособени нискоемисионни зони, с което Столична община се опитва да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци.

Тази практика се налага по цял свят от години – в над 300 града в света има подобни рингове. Някои са доста по-строги от това, което се въвежда у нас.

Зоните са така подбрани, че да се постигне намаление на вредните емисии от транспорта в определените квартали, но същевременно гражданите да имат алтернативни маршрути с достатъчен капацитет, които да бъдат използвани от тях. Включването на централните части на града, в рамките на нискоемисионните зони, “прекъсва” най-пряката автомобилна връзка между западните и източните квартали на града, като по този начин намалява привлекателността на този вид транспорт (личния автомобил).

Малък и голям ринг

Дали определена кола ще има достъп до центъра на София може да се разбере от екостикера на предното стъкло, където е отбелязана екологичната група на автомобила.

В София са обособени две зони – “малък” и “голям” ринг. Малкият ринг обхваща идеалния център на града – територията между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“.

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1. Година по-късно – от 1 декември 2024 г. в малкия ринг ще се забрани влизането и на коли с екокатегория 2. Ако МПС е трета категория, забраната за неговото влизане в центъра на София ще бъде наложена от 1 декември 2028 г.

Големият ринг обхваща широкия център на София – територията заключена между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, но и бул. „Михай Еминеску“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Люба Величкова“ и ул. „Сребърна“.Там ограниченията влизат в сила от 1 декември 2025 година, когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това – от декември 2027 г на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили, категория 2.

Наредбата предвижда изключения

Те са за хората, които живеят  съответно в малкия и големия ринг на София. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подава заявления, като данните на гражданите и автомобилите им, ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани живеещи в рамките на нискоемисионните зони нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 броя автомобили, с които да преминават през зоните.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ