ESG News

водород
Hydrogen clean energy

Австралия инвестира $1,4 млрд. долара в зелената водородна индустрия

Водородът се разглежда като един от ключовите градивни елементи на прехода към по-чисто енергийно бъдеще

Споделяне:

Правителството на Австралия обяви стартирането на нова програма „Hydrogen Headstart“, с планове за инвестиране на 1,4 милиарда щатски долара за стимулиране на развитието на австралийската индустрия за възобновяем водород.

Планираната инвестиция бе обявена с публикуването на правителствения бюджет за 2023-24 г., който разпредели повече от 4 милиарда долара за програми и инициативи, насочени към чиста енергия, включително зелен водород, индустриална декарбонизация и жилищна енергийна ефективност. Това ще помогне на Австралия да постигне целите си за климата, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове с 43% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. и за постигане на нетно нула до 2050 г.

Инвестицията идва в момент, когато големите икономики по света се подготвят да се възползват от възможностите за участие в глобалния преход към по-чисти енергийни системи и индустрии, с мащабни инвестиционни планове за енергиен преход, представени наскоро от САЩ, ЕС и Канада.

Тази критична нова инвестиция цели превръщането на Австралия в световен лидер в зеления водород, тъй като конкуренцията за инвестиции в чиста енергия се ускорява по целия свят”, коментираха австралийският ковчежник Джим Чалмърс и министърът на изменението на климата и енергетиката Крис Боуен, цитирани от ESG Today.

Водородът e един от ключовите елементи на прехода

Водородът се разглежда като един от ключовите градивни елементи на прехода към по-чисто енергийно бъдеще, особено за сектори с трудни за намаляване на емисиите, в които решенията за възобновяема енергия като вятърна или слънчева енергия са по-малко практични, като например производството на метали и тежкия транспорт.

Годишно се произвеждат около 90 милиона метрични тона водород, въпреки че по-голямата част се извлича с помощта на изкопаеми горива, които създават замърсители и емисии на парникови газове. Развитието на капацитет за чист водород, като зеления водород, който използва възобновяема енергия за захранване на процеса за извличане на водород от други материали, ще изисква огромни инвестиции в области, включително инфраструктура, електролиза и транспорт.

Новата програма ще помогне на Австралия да достигне до 1 GW капацитет на електролизера до 2030 г. чрез 2-3 водещи проекта и прогнозира, че зелената водородна индустрия в страната може да генерира 50 милиарда долара допълнителен БВП и да създаде повече от 16 000 работни места до 2050 г.

Инвестиции, свързани с енергийния преход

В допълнение към програмата за водород, бюджетът разпредели 1,4 милиарда долара за фонда Powering the Regions, насочен към индустриалната декарбонизация, включително 600 милиона долара за проекти като подобрения на енергийната ефективност, преминаване към нисковъглеродни процеси, електрификация и улавяне на въглерод, 400 милиона долара, фокусирани върху вложения, свързани с енергийния преход за стоманодобивната, циментовата, варовата, алуминиевата и двуалуминиевата промишленост, и 400 милиона долара за подкрепа на развитието на нови индустрии за чиста енергия и иновации за декарбонизиране на съществуващи индустрии.

Бюджетът също така включва инвестиции от 1,6 милиарда долара за инициативи за енергийна ефективност, насочени към домовете и малкия бизнес, включително 1,3 милиарда долара за създаване на Фонд за енергийни надстройки на домакинствата, който да си партнира с банки и други кредитори за модернизиране на домовете със слънчеви фотоволтаици, модерни уреди и други подобрения, 300 долара милиона за свързани с енергетиката надстройки за социални жилища и 310 милиона долара за данъчни облекчения за малки предприятия за разходи в подкрепа на електрификацията и ефективното използване на енергията.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ